Lekari za lošu istragu krive porodice stradalih berača

U kulskom Domu zdravlja smatraju da su oni dovoljno uradili jer su izneli sumnje u simptome i obavestili nadležne. Kažu, tu se njihova nadležnost završila.

Na pitanje zašto su uzorci krvi uzeti sa dvoje preživelih sezonaca i tek posle nekoliko dana bolničkog lečenja u Opštoj bolnici u Vrbasu - ćute. Ne žele da komentarišu ni zašto nisu uzeli uzorke sa preminulih iz voćnjaka.

"Obdukciju ili posthumno uzimanje uzorka krvi mogli da zahtevaju policija ili tužilaštvo da je nešto ukazivalo na to da je posredi žrtva krivičnog dela. Nikakav nalog nije stigao. Čak ni porodice preminulih nisu dale dozvolu za obdukciju"
, navodi sagovornik “Blica” iz vrbaške bolnice.

Ni Milivoju Sivčeviću, koji je 27. juna primljen sa simptomima trovanja, nije jasno zašto mu je uzorak krvi uzet tek nakon tri dana boravka u bolnici. Njegovi uzorci i uzorci još jedne radnice su poslati u Institut za sudsku medicinu. Rezultata - nema.

O trovanju je za “Blic” progovorio Velibor Vasović, specijalista urgentne medicine i kliničke farmakologije, lekar iz Hitne pomoći u Kuli, koji je prvi intervenisao s povređenima u voćnjaku.

Inspekcija kasnila 13 dana

Republička fitosanitarna inspekcija ušla je u voćnjak 1. jula, tek 13 dana posle prve smrti berača. Zašto su reagovali kasno, nije poznato, ali su inspektori saopštili da je voćnjak tretiran preparatom na bazi „deltametrina“, koji je registrovan za primenu u višegodišnjim zasadima višnje i primenjuje se za suzbijanje insekata u fazi pre početka zrenja plodova.

"Prilikom intervencije 27. juna kod pacijenta, berača višanja, uočeno je suženje zenica i bronhija, pojačano lučenje pljuvačke i povraćanje, koji mogu ukazivati na trovanje organofolsfatnim insekticidima do kojeg ne mora nužno doći oralnim pute", smatra dr Vasović, koji na novosadskom Medicinskom fakultetu, odsek farmacija, predaje toksikološku hemiju.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.