OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME: Buđ može da prouzrokuje trovanje

Nutricionista koji stoji iza popularnog TikTok kanala "Balance Bible" otkrila je naizgled normalne stvari koje mogu da ukažu na trovanje koje je izazvala buđ.

Do buđi dovodi višak vlage. Ona proizvodi alergene, nadražujuće i toksične supstance. Takođe možemo biti izloženi buđi preko hrane koju jedemo. Neki uobičajeni "krivci", kaže nutricionista, su orasi, sirevi, alkohol, pšenica, suvo voće, soja sos i stari začini.

Pojedini znaci upozorenja o trovanju izazvanom buđi uključuju alergijsku reakciju (kijanje i curenje iz nosa), suzenje očiju i osip na koži koji svrbi, ali i metalni ukus u ustima.

- Važno je sprečiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem domu ima vlage i buđi, veća je verovatnoća da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu - objasnila je nutricionistkinja.

Vlaga i buđ takođe mogu uticati na imuni sistem. Udisanje ili dodirivanje buđi je opasno za bebe, starije osobe, one sa kožnim problemima i osobe koje pate od respiratornih problema kao što su alergije i astma.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još