Radnici po cenu otkaza neće da seku sveto drvo, plaše se kletve

Oni su ogorčeni izjavom potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da on hoće autoput, a ne hrast i da Srbija treba da ide u pravcu modernizacije, a ne da se bori sa palanačkim duhom prošlosti, podsećaju Naše.

"Vučić nas je ovom neprimerenom izjavom sve uvredio. Ne radi se ovde o palanačkom duhu prošlosti, već o korupciji, neodgovornosti i nezanju prilikom projektovanja. Taj hrast je više od šest vekova delio sudbinu ovog naroda i bio svedok naše burne prošlosti. Ne znam samo ko će da poseče drvo. Mi ga ne damo, eto priznajemo, palančani smo, a ne evropejci",
poručuju ogorčeni meštani.

Radnici koji rade na trasi autoputa kroz takovska sela, kažu da im ni na kraj pameti ne pada da seku stari zapis, pa makar ostali bez posla.

"Svi smo mi sasvim svesni šta znači odseći zapis, sveto drvo. Svi smo mi roditelji, imamo porodicu... Nadamo se da će i razum prevladati i da će se naći neko rešenje, a da mi nećemo morati da radimo ono što ne želimo",
poručuju radnici.

Radoslav Markeljić, vlasnik imanja na kojem je hrast, a koje je mu je eksproprisano zbog izgradnje autoputa, kaže da je ovaj hrast oduvek bio na tom imanju, prenose Naše novine.

"Nedavno sam bip prinuđen da prodam parcelu za 300.000 dinara, jer je tako presuđeno, da bi se izgradio autoput. Ali moralo je da se vodi računa o nekim stvarima. Nekoliko metara od hrasta je bunar u kom je voda na svega osmom metru, a ako pogledate teren koji se kopa ispod hrasta, videćete da je i on podbaran i pun vode. Oni su to rešili da premoste nekakvim vijaduktom. U redu, samo šteta da se voda rasipa, kad smo sa njom sve siromašniji", kaže Markeljić i dodaje:

"Znamo da su nam čak i predstavnici firme iz Azerbejdžana, koja je glavni izvođač radova, a koji su muslimanske veroispovesti, govorili da oni na našem mestu nikad ne bi odsekli to drvo."

Izvor: press

Pogledajte još