Kontradiktorne poruke nadležnih: Putovati u Egipat ili ne

.Zbog nereda i vojnog udara u Egiptu i problema sa turističkim agencijama koje potrošačima ne žele da uvaže zahtev za raskid ugovora kao i sporog reagovanja nadležnih organa, oglasila se Asocijacija potrošača Srbije. Pozivajući se na Zakon o zaštiti potrošača (ZZP), APOS kaže da Zakon nudi mogućnost da potrošač odustane od putovanja - potpuno ili delimično. Sa njima je saglasna i Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA).

U slučaju problema turisti iz Srbije da se obrate ambasadi u Kairu!
Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo sve građane iz Srbije koji se već nalaze u Egiptu da budu u stalnom kontaktu s ambasadom u Kairu, a ukoliko budu imali bilo kakav problem da se, takođe, odmah obrate ambasadi koja će im do daljnjeg sve vreme biti na raspolaganju. Građani Srbije koji se u ovom trenutku nalaze u Egiptu u slučaju potrebe ambasadu Srbije mogu kontaktirti na broj telefona
+20227367094.

U saopštenju APOS navodi da turističke agencije i država treba da se hitno zauzmu za prava građana i reše problem koji je nastao, jer kriza u Egiptu može da ugozi živote turista.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je građanima Srbije da ne putuju u Egipat, gde je vojska prošle noći zbacila predsednika Mohameda Morsija i suspendovala ustav.

U članu 99. Zakona o zaštiti potrošača stoji da ukoliko se dogodi da odustanete od ugovora zbog okolnosti koje niste mogli izbeći ili otkloniti i koje bi da su postojale u vreme zaključenja ugovora predstavljale opravdan razlog da ne zaključite ugovor onda agencija ima pravo isključivo na naknadu administrativnih troškova.

Evidentno je da su konkretne okolnosti ne samo nepredviđene, već vanredne i predstavljaju situaciju koja u potpunosti može uticati na ugrožavanje života i zdravlja ljudi. S obzirom na to, bilo bi neodgovorno od strane ne samo naših agencija već i države da se ne zauzme i hitno i adekvatno pristupi rešavanju problema“, piše u saopštenju APOS-a.

APOS je ocenio da je "skandalozno" to što turističke organizacije do sada nisu otkazale nijedan aranžman za Egipat.

Pošto nadležne vlasti Egipta još nisu proglasile vanredno stanje, može se zaključiti da najnovija dešavanja ne mogu da se podvedu pod opravdan razlog za otkaz putovanja od strane putnika, kada je turistička agencija dužna da putniku vrati uplaćeni iznos po pravilima stečenog bez osnova“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

U kom bi se slučaju računala "viša sila"
Do nemogućnosti realizacije ugovora o putovanju može doći nezavisno od volje ugovornih strana, odnosno usled više sile, i tada se strane oslobađaju izvršenja svojih ugovornih obaveza. Pod višom silom se može smatrati, u konkretnoj situaciji, proglašenje vanrednog stanja od strane nadležnih vlasti u Egiptu. U tom slučaju putnici bi imali osnov da potražuju uplaćena sredstva po pravilima stečenog bez osnova.

Takođe, preporuka da se izbegavaju putovanja u Egipat nema “karakter više sile”, i stvar je svakog pojedinca ili agencije da li će je se pridržavati“, navodi ministarstvo.

U pitanju je dvostrano obavezan ugovor, zaključen između agencije i putnika, i oni su jedino merodavni i odgovorni za njegovo izvršenje. Državni organi, dodaje se, ne učestvuju u postupku ugovaranja putovanja. Kako je navedeno, ugovor o putovanju je pravni odnos agencije i putnika koji nastaje samo slobodnom voljom ugovornih strana i svaki putnik sa izabranom agencijom ima ugovor o putovanju, koji predstavlja skup tri dokumenta - Opšti uslovi putovanja, Program putovanja i Potvrdu o putovanju.

Prilikom stupanja u pravni odnos sa agencijom, a povodom putovanja, putnik se nužno upoznaje sa svim tim dokumentima, odnosno dobija ih u agenciji. U konkretnom slučaju putovanja naših državljana u Egipat u trenutnoj situaciji, važe Opšti uslovi putovanja.

Opšti uslovi putovanja YUTA-e (Nacionalna asocijacija turističkih agencija) i mnogih turističkih agencija, predviđaju da se ne mogu smatrati opravdanim razlozima za otkaz ili prekid putovanja putnika slučajevi lokalnih terorističkih napada, eksplozije, zaraze, epidemije i druge bolesti, elementarne nepogode, klimatski uslovi i slično za koje nadležni državni organi zemlje nisu proglasili vanredno stanje.

Ministarstvo je saopštilo i da su, na osnovu informacija dobijenih od vodiča turističkih agencija sa destinacija u Egiptu, turisti iz Srbije bezbedni i nesmetano realizuju svoje aranžmane.

Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) saopštila je danas da svi putnici koji žele da otkažu zaključene ugovore sa turističkim agencijama o aranžmanima za Egipat, to mogu učiniti u skladu sa zakonom, podnošenjem pismenog otkaza.

To je danas odlučeno na sastanku predstavnika turističkih agencija, članica YUTA, posle preporuka Ministartsva spoljnih poslova u vezi putovanja naših građana u Egipat.

(old_image)

Foto: Beta, AP
Prema dostupnim informacijama iz turističkih agencija, promet u turističkim destinacijama u Egiptu se odvija nesmetano. Nisu zabeleženi otkazi aranžmana i čarter letova značajnijeg obima u organizacijii tur-operatera iz Evrope, tako da će sva predviđena putovanja članica YUTA biti realizovana.

Članice YUTA u saopštenju podsećaju da je turistička agencija, kao organizator putovanja, dužna da po svakom zahtevu o otkazivanju aranžmana donese odluku u zakonskom roku od 15 dana i putnika obavesti o njegovim pravima i obavezama u vezi sa otkazom.

Ministarstvo spoljnih poslova jutros je upozorilo građane Srbije da ne putuju u Egipat, zbog situacije u toj zemlji.

Izvor: Vesti online, Blic

Pogledajte još