Filmski centar Sarajevo: Tužili smo Veljka Bulajića, prodaje što mu ne pripada

„Filmski centar Sarajevo" je vlasnik imovinskih prava filmova „Bitka na Neretvi" i "Kozara", snimljenih u produkciji preduzeća „Bosna film" i „Sutjeska film". Ovo javno preduzeće traži da sud zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora sa trećim licima.

Posedujemo dokaze koji potvrđuju da je film "Bitka na Neretvi" bosanskohercegovački. Tražimo od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje ovih naslova“, rekao je za "Dnevni avaz" Adis Bakrač, direktor „Filmskog centra Sarajevo".

Bakrač je dodao da su „Bulajićeve tvrdnje i svojatanje velikih ostvarenja, odnosno prisvajanje kultnih filmova hrvatskoj kinematografiji, apsolutno neutemeljene".

Da je kojim slučajem ovaj film nagrađen nekom filmskom nagradom, ona bi bila uručena producentu. A to je u ovom slučaju preduzeće "Bosna film". Ne smemo dopustiti da naše vrednosti tek tako odlaze u tuđe ruke i da se drugi kite našim perjem“, rekao je Bakrač.

On je dodao da Filmski centar ima dužnost i prioritet da zaštiti navedena filmska ostvarenja kao deo kulturne baštine BiH.

U protekle tri godine, u cilju zaštite, intenzivno smo radili na izradi digitalnih verzija ovih filmova. Remasterizovane verzije filmova uskoro će biti predstavljene gledaocima u BiH i u regionu kao značajna dela bosanskohercegovačke kinematografije“, rekao je Bakrač.

Izvor: Blic

Pogledajte još