Nobelovac Mohamed Elbaradej novi premijer Egipta

Egipatska državna novinska agencija Mena objavila je da se ElBaradej sastaje s prelaznim predsednikom Aslijem Mahmudom Mansourom tri dana nakon što je vojska svrgnula s vlasti dosadašnjeg islamističkog predsednika Mohameda Morsija. Al Džazira od anonimnog izvora bliskom prelaznom predsedniku doznaje da ga je Mansour pozvao kako bi položio zakletvu.

Morsi je uklonjen s vlasti nakon velikih nereda i nasilnih protesta. Međutim, nasilje između Morsijevih pristalica i protivnika se nastavilo pa je samo tokom jučerašnjeg dana ubijena 31 osoba.

ElBaradej je godinama bio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju te je zajedno s organizacijom koju je vodio 2005. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Sada je na čelu egipatskog saveza liberalnih i levo orijentisanih stranaka. U intervjuu za Bi-Bi-Si datom u četvrtak stao je na stranu vojske.

To je bolna mera, niko to nije priželjkivao. Ali Morsi je nažalost sam potkopao svoj legitimitet proglasivši se faraonom pre nekoliko meseci. Tada smo ušli u pravu borbu, a ne demokratski proces", rekao je.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još