Nema obraza: Hoće opet da bude direktor, a preko veze upisuje ocene

Profesor dr Samardžić, koji važi za kadar ministra provete Žarka Obradovića, osim što je direktor, predaje predmete menadžersko računovodstvo, računovodstvo, upravljačko računovodstvo i finansijska analiza i interna revizija. On je 28. juna zvaničnim dopisom od Saveta škole zahtevao da mu se produži radni odnos profesora za predmete na koje je raspoređen. Pre toga je sam sazvao sednicu 28. maja na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila “razmatranje i usvajanje zaključka o produženju radnog odnosa direktora škole”.

Lično je potpisao poziv na sednicu gde se praktično unapred ponovo imenovao za direktora.

Na poslednjoj sednici Saveta škole 4. jula koju je sazvao predsednik Saveta dr Dragan Jerinić jedna od tačaka je bila - Razmatranje i usvajanje zahteva profesora dr Ilije Samardžića za produženje radnog odnosa, shodno Zakonu o visokom obrazovanju. Prema saznanjima “Blica”, ova tačka dnevnog reda nije prošla.

I sin profesor na istoj školi
U službenoj belešci piše i da je Iliija Samardžić svom sinu Miletu, koji je takođe profesor na istoj školi, omogućio “da studente koje privatno vodi njegov sin protivzakonito steknu diplomu za par hiljada evra”. Navodi se da se više 300 studenata za godinu dana upisalo kod Mileta Samardžića.

Samardžić je među sedmoro optuženih protiv kojih je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu 26. septembra 2012. podiglo optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja. Optužnicom se Samardžiću stavlja na teret da je 4. februara 2011. za vreme polaganja na predmetu Upravljačko računovodstvo u učionici A1, gde je održano usmeno ispitivanje, studentu Zoranu M. upisao ocenu 7, iako se ovaj student nije pojavio. I ostalih šest profesora se tereti da je istom studentu, takođe bez ispitivanja, u februaru 2011. godine upisalo sedmicu.

U policijskoj belešci od 8. septembra 2010, u koju je “Blic” imao uvid, navode se mnogo teže optužbe na račun Samardžića.

Navodi se da se “Samardžić već duži niz godina bavi prodajom ispita preko svojih dilera”. Popisani su dileri i njihovi nadimci, a za neke i brojevi telefona.

"Samardžića navodno štite pojedinci iz strukture vlasti, a on za uzvrat zapošljava njihovu decu"
(primeri: Premović, sin savetnika ministra policije, Tomislav Odalović, sin sekretara skupštine itd.) - navodi se u policijskoj službenoj belešci.

U istoj belešci Samardžić se sumnjiči da je kancelarijski materijal za školu nabavljao po naduvanim cenama, da je velike honorare isplaćivao samo grupi koja je učestvovala u nezakonitim poslovima i da neracionalno raspolaže sredstvima škole.

Suđenje Samardžiću traje u Prvom osnovnom sudu i do sada je bilo tri odlaganja. Nastavak je zakazan za 5. septembar.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još