INSPEKCIJE LOVE NADRILEKARE: Ministarstvo zdravlja pojačava kontrolu "izvođača" estetskih tretmana

Ministarstvo zdravlja pojačalo je inspekcijske nadzore povodom sve učestalije pojave da se razne procedure "antiejdž" medicine obavljaju u kozmetičkim salonima i na drugim mestima, van zdravstvenih ustanova i privatne prakse.

Kako su saopštili, kontrolu na terenu zajedno vrše zdravstveni i sanitarni inspektori, tražeći posebno "neregistrovane subjekte".

- Sve ove procedure "antiejdž" medicine mogu se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi doktora medicine ili stomatologije, odnosno poliklinikama, a kojima je za obavljanje određene procedure ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu - izričiti su u Ministarstvu.

To znači da pružanje ovih usluga nije dozvoljeno u kozmetičkim i drugim salonima, bez obzira na to da li uslugu pruža lekar ili drugi zdravstveni radnik ili ne.

Do sada je Udruženje interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine (SESIAM) podnelo devet krivičnih prijava protiv nadrilekara koji se predstavljaju kao "doktori estetske medicine", a do kraja meseca, biće podneto još dvadesetak.

Najdrastičniji je slučaj Save Kneževića, masera iz Batajnice, koji se lažno predstavljao kao plastični hirurg i vršio hirurške intervencije u nelegalnom salonu, na beogradskim Terazijama. Iz njegove ordinacije, ali i iz raznih kozmetičkih salona, pacijentkinje su izlazile spržene kože, sa privremenim ili trajnim ožiljcima i opekotinama. Jedna devojka je čak izgubila vid na jednom oku.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još