Od danas onlajn prenos Skupštine Srbije

Na taj način se, kako ističu u toj instituciji, povećava otvorenost i transparentnost rada parlamenta.

Od danas građani sa internet priključkom mogu da prate rad sednica parlamenta i svih radnih tela, konferencija za novinare poslanika, javnih slušanja, aktivnosti predsednika skupštine kao i drugih događaja u organizaciji parlamenta.

"Od danas sve što se dešava u skupštini prenosiće se uživo preko modernog veb-sajta i neće biti uskog grla ili zagušenja", rekao je predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će biti omogućeno i korišćenje arhive svih događaja za sve one koji nisu u mogućnosti da ih isprate uživo.

Generalna sekretarka parlamenta Jana Ljubičić ukazala je da se parlament odlučio na ovakav projekat kako bi građani imali uvid u kompletan rad te institucije.

Ljubičić je rekla da je mesečna vrednost projekta oko 826.000 dinara.

Na pitanje da li će posle uvođenja prenosa posredstvom interneta biti ukinut prenos skupštinskih zasedanja na RTS-u, Ljubičić i Babić su naveli da se to neće dogoditi, navevši da će plenarne sednice i dalje biti prenošene na RTS-u u skladu sa ugovorom koji javni servis ima sa parlamentom.

Projekat je realizovala firma "Videonet doo" sa kojim je ugovor zaključen do aprila 2014. godine, a Ljubičić je objasnila da se tako izbeglo da bilo ko ima višegodišnju tapiju na prenose iz parlamenta i omogućilo da, ukoliko parlament ne bude zadovoljan uslugom, bude angažovana neka druga firma.

Ljubičić i Babić su rekli da ne znaju ko je vlasnik firme "Videonet doo" i da o tome nisu razmišljali, već da se parlament prilikom izbora rukovodio cenom i kvalitetom ponuđene usluge i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Broj korisnika koji istovremeno mogu da prate prenose putem interneta nije ograničen, a pored tog prenosa na veb-stranici parlamenta moći će da se prate najnovije vesti u krolu koji se automatski ažurira.

Podaci iz rubrike Narodna skupština u brojkama dopunjeni su pregledom podataka koji se odnose na aktivnosti parlamenta od 1991. godine.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još