Egipat otvorio granicu s Gazom

Granični prelaz Rafa je jedina kapija u svet za 1,7 miliona Palestinaca koji žive u pojasu Gaze. Njime vlada islamistički Hamas koji je nastao iz Muslimanske braće, organizacije zbačenog egipatskog predsednika Muhameda Morsija.

Egipatske vlasti su naredile da se prelaz zatvori u petak nakon zbacivanja Morsija i u vreme velikih protesta u Egiptu.

Gazi Hamad, zamenik šefa diplomatije u pojasu Gaze je potvrdio da će prelaz biti otvoren samo nekoliko sati danas da bi, izmedju ostalih, pacijenti mogli da se prevezu do bolnica u Kairu i Palestinci koji imaju strano državljanstvo otputuju,ako žele.

U rukama Egipta su mnogi aspekti života na palestinskoj teritoriji, podseća Rojters, imajući u vidu da kointroliše taj prelaz i da je u novembru prošle godine posredovao prekidu vatre izmedju Hamasa i izraelske vojske, a osim toga pokušavao da doprinese i unutrašnjem pomirenju izmedju Hamasa i Fataha palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Egipat je zatvorio mnoge tunele prokopane ispod granice za krjumčarenje robe i oružja. Mreža tunela je razvijena zbog blokade koju je pojačao Izrael nakon što je Hamas sredinom 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Gazom od sekularnog, umerenijeg Fataha.

Nedavno zatvaranje tunela je dovelo do ozbiljne krize goriva u pojasu Gaze. Gorivo koje stiže iz Izraela je duplo skuplje od onog koje je dopremano kroz tunele. Zbog zatvaranja tunela stala je i izgradnja jer je krijuumčaren i cement,a sada to nije više moguće.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još