Neandertalci su bili napredniji nego što se mislilo

U nedavnoj studiji koju su sproveli naučnici iz Holandije sa Instituta za psiholingvistiku Maks Plank tvrde kako je govor i jezik neandertalaca imao dodirnih tačaka sa našim, modernim jezikom.

Ova studija govori kako moderni jezik i govor počinju iz vremena Homo heidelbergensisa, poslednjeg našeg pretka kog delimo sa neandertalcima, pa je lako moguće da jezik kojim danas govorimo u sebi ima elemente neandertalaca.

Navodeći otkriće prastarog DNK i nova arheološka istraživanja, lingvisti smatraju kako se jezik razvio procesom biološke i kulturne evolucije, a ne samo nasumičnom mutacijom gena.

Ukoliko je ova terija ispravna, to bi značilo kako koreni modernog jezika sežu deset puta dalje u prošlost nego što smo to prvobitno mislili. Dok mnogi smatraju kako se rođenje modernog jezika desilo pre oko 50.000 godina, holandski naučnici tvrde kako je to ipak bilo pre milion godina.

“Moderni jezik je star, što znači da je imao mnogo vremena kako bi se menjao i oblikovao pod uticajem kulture i biologije. To se nije desilo preko noći”, rekao je dr Dan Dediu, jedan od autora studije.

Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.