STRUČNJACI OTKRIVAJU: Zašto partneri međusobno tepaju kad razgovaraju?

Ljubavni parovi imaju razne navike, ali jedna koja je mnogima zajednička jeste ona da međusobno tepaju kad razgovaraju.

Tepanje bebi preslatko je za slušanje, ali kada odrasli međusobno tepaju jedni drugima, nekome ko sluša sa strane to može da zvuči čudno ili čak da stvori osećaj nervoze. Ipak, ljubavnim parovima to je bitan način komunikacije i povezivanja.

Istraživanja su pokazala da dve trećine parova koristi romantično gugutanje prilikom razgovora. Takav način govora podrazumeva preterano visoki ton glasa, specifični tempo i intonaciju koju i roditelji koriste kada razgovaraju sa svojim mališanima.

Ovaj specifičan stil govora olakšava društvene interakcije sa bebama i pomaže im da nauče kako da komuniciraju. Taj fenomen postoji u svim kulturama i u svim jezicima - odrasli će promeniti visinu glasa i imaće prenaglašenu intonaciju kada komuniciraju sa bebama.

Istraživanja su pokazala da takav tepajući stil govora potstiče lučenje neurotransmitera koji motovišu novorođenčad na učenje. Međutim, kada je reč o ljubavnim odnosima odraslih, takav stil govora ima manje veze sa učenjem, a više sa ljubavlju i privrženošću. Prema teoriji razmene simpatija, koju je osmislio Kori Flojd, specifična vokalna ponašanja signališu naklonost. To uključuje upotrebu visokog tona, preteranu intonaciju i tiši, nežni glas - osobine koje se zapravo slučajno preklapaju sa načinom na koji većina ljudi razgovara sa bebama.

Postoji i druga strana tog fenomena kod odraslih, a to je stvaranje posebnog jezičnog "predela" koji je ograđen od ostatka sveta, prostora za izražavanje parova koji je oslobođen složenosti i običaja rutinskih razgovora odraslih.

Upotreba personalizovane komunikacije važan je aspekt bliskih prijateljstava i romantičnih odnosa. Nekome ko sluša sa strane to može da zvuči čudno, ali za ljubavni par to je znak njihove povezanosti - granice koja ih odvaja od svih ostalih. Slatki nadimci deo su takve komunikacije i njihovo korištenje takođe je znak većeg zadovoljstva u vezi, pokazala su istraživanja.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još