Rebalansom budžeta 24 miliona evra za RTS

Podsetimo, pokušavajući da saznamo na koji način će biti obezbeđena sredstva za RTS i RTV ranije, ali i sada nakon rebalansa budžeta, u nadležnim institucijama najpre su nas „vrteli su nas u krug“. U Ministarstvu finansija i privrede istakli su prvi put da je to pitanje za Ministarstvo kulture i Vladu Srbije. U Ministarstvu kulture, takođe, tvrdili su da je to pitanje za Vladu, ali su u Vladi smatrali drugačije.

Iz pres službe Vlade pitanje Danasa o sredstvima za finansiranje javnih servisa prosleđeno je Ministarstvu kulture, dok nam je iz Generalnog sekretarijata stigao odgovor da se obratimo Ministarstvu finansija. I novi odgovor Ministarstva finansija je konačno stigao.

Međutim, predlozi zakona o elektronskim medijima i javnim servisima, uprkos najavama, još nisu predstavljeni javnosti. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić obećao je građanima da će ukinuti pretplatu i da će se RTS i RTV finansirati iz državnog budžeta u periodu od dve godine dok se ne pronađe adekvatan model.

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević najavio je juče na skupštinskom Odboru za kulturu i medije da će najkasnije do 24. jula biti objavljena odluka o načinu finansiranja javnih servisa RTS i RTV, a ideja je da novinska agencija Tanjug bude delom vladin servis za informisanje, a delom akcionarsko društvo. Kolarević je rekao da je radna grupa izradila Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i da se nada da će do srede biti objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i informisanja.

Kolarević: Tanjug - vladin biro

Govoreći o državnoj novinskoj agenciji, Kolarević je rekao da postoji ideja da se Tanjug, po nemačkom modelu pretvori u vladin biro za komunikacije. „Ideja je da Tanjug bude vladin servis za informisanje, za prikupljanje informacije iz sveta i slanje, i taj zakon može vrlo brzo da se donese, onda bi jedan deo Tanjuga verovatno išao u privatizaciju, delile bi se akcije, i on bi išao na tržište“, rekao je Kolarević.

Pastor: Rešiti finansiranje RTV

Ištvan Pastor i Srđan Mihajlović apelovali su na pokrajinsku i republičku vladu da se reši problem finansiranja Radio-televizije Vojvodine. Oni su, kako se navodi u saopštenju vojvođanske vlade, apelovali da se problem hitno reši kako bi Radio-televizija Vojvodine, koja se finansira iz pretplate, mogla da ispunjava obaveze prema zaposlenima i prema komunalnim preduzećima. Predsednik Skupštine Vojvodine i generalni direktor Radio-televizije Vojvodine su se saglasili da se mora pronaći rešenje trajnog i stabilnog finansiranja RTV-a, te da očekuju jednak tretman republičkog i pokrajinskog javnog servisa, koji su jednako važni za informisanje građana Vojvodine i Srbije.

Beta, Danas

Pogledajte još