Dačić da odluči: Mrkonjić ili Žarko Obradović

Prema saznanjima “Blica”, članovi Predsedništva juče su dali odrešene ruke Dačiću da odluči koga treba „da rekonstruiše“. Nije bilo konkretnih predloga o tome koga bi trebalo smeniti, a sledeća sednica biće održana tokom naredne nedelje.

Svi članovi Predsedništa, među kojima je i troje ministara, podržali su rekonstrukciju i dali saglasnost Dačiću za dogovore s koalicionim partnerima.

Lider SPS: Vučić nije mislio na mene

Upitan da li se oseća prozvanim u izjavi lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da je za razliku od nekih relaksiran jer se nije rodio niti će umreti u fotelji, Dačić za „Blic“ kaže: „Zašto bih se tu pronalazio? Naprotiv. A Vučić je i javno rekao da neće biti premijer bez izbora. Tako da to nije pitanje koje treba da postavljate meni“, kaže Dačić.

Međutim, deo članova smatra da treba da postoji crvena linija u rekonstrukciji i da ako bude zatraženo da se SPS odrekne sve troje ministara, resora policije ili premijerskog kabineta, na rekonstrukciju ne treba da se pristane jer je to ultimatum.

Za razliku od lidera URS Mlađana Dinkića, koji je, prema nezvaničnim saznanjima, zauzeo čvrst stav da nijednog od svojih ljudi ne smeni jer su i funkcioneri stranke, posao pred Dačićem neće biti lak. Kako sada stvari stoje, on računa da će biti „rekonstruisan“ jedan čovek stranke. Međutim, bez otpora neće proći. Ukoliko se odluči za Mrkonjića, po svemu sudeći imaće problem s mlađim delom SPS.

"Nemam ništa protiv rekonstrukcije. Moj predlog je da kažemo: određujemo prolazno vreme narednih pola godine ili godinu i da se posle toga analizira se šta je ko postigao. Iako je svako smenjiv, trenutno radim na koridoru 10 i hoću posao koji sam započeo i da završim"
, kaže Mrkonjić za „Blic“.

Niko u Vladi nema ideju

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče da ni on ni lideri SNS i URS nemaju jasnu sliku o personalnim rešenjima u rekonstrukciji, već “možda samo ono što bismo želeli“. Upitan ko je problem u rekonstrukciji, Dačić je naveo da to pitanje treba uputiti lideru naprednjaka.

"Ovde nije problem ko je grešio ili ne, ko je grešio može da ispravi greške. Reč je o tome šta ćemo dalje, a trenutno ni ja, ni Vučić ni Dinkić nemamo jasnu sliku"
, naglasio je on.

Kako “Blic” saznaje, lideri vladajuće koalicije nisu precizirali model rekonstrukcije, ciljeve Vlade posle rekonstrukcije niti se zna da li će se ići na rotaciju resora, kao ni da li je dovoljna samo smena pojedinih ministara. Lideri koalicije u direktnim razgovorima nisu se izjašnjavali o tome ni koliko će ministara smeniti i kojih.

IzvoR: BLIC

Pogledajte još