Inicijativa Vuka Jeremića: Srbija poklanja Njujorku spomenik Nikoli Tesli

Prema saznanjima “Blica”, Jeremićev projekat trebalo je da bude realizovan na rođendan Nikole Tesle, 10. jula, ali je zbog dugih procedura oko dobijanja dozvola podizanje spomenika ipak odloženo. Plan je bio da se on postavi u Central parku, ali se situacija zakomplikovala čim se ušlo u proceduru.

Naime, ispostavilo se da bi se samo na dozvolu čekalo tri-četiri godine, a inicijatori bi osim samog spomenika velikom naučniku trebalo da unapred obezbede novac za njegovo održavanje u narednih 50 godina. Kako kaže naš izvor, traži se nova lokacija u Njujorku, koja bi bila jeftinija, i to će najverovatnije biti Long Ajlend, gde je Tesla imao svoju laboratoriju.


"Pregovara se i s Društvom Nikole Tesle koje je tu otkupilo deo zemljišta"
, navodi naš sagovornik.

Za sada se ne zna ni koliko će koštati spomenik, kao ni njegovo održavanje.

"Nije se stiglo do toga. Ne znamo ni da li će to biti statua, bista ili nešto treće, da li će biti od bronze ili mermera. Treba prvo da dobijemo dozvole"
, rečeno je “Blicu” u kabinetu Vuka Jeremića.

Iako se ne zna koliko bi spomenik Nikoli Tesli mogao da košta državu, predviđeno je da se na njemu postavi pločica na kojoj će pisati „Poklon Vlade Srbije građanima Amerike“.

Iako izvor “Blica” tvrdi da je Jeremić bez konsultacija s vlastima u Beogradu pokrenuo inicijativu, a da ih je obavestio tek kad se “stvar zahuktala”, njegovi saradnici tvrde da je “on tu samo da pomogne, zbog kontakata koje ima, a da je inicijator u Beogradu”.

Ipak, u kabinetu predsedavajućeg UN nismo dobili odgovor na pitanje ko konkretno stoji iza ideje o podizanju spomenika Tesli.

"Naša ambasada i konzulat su sve vreme uključeni u tu priču. To je državni projekat"
, tvrde u kabinetu Jeremića.

BLIC

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.