Osuđeni za podovođenje prostitutki Berluskoniju

Neuspešni šou biznis agent Lele Mora i televizijski voditelj Emilio Fede osuđeni su na po sedam godina zatvora, dok je šou-devojka koja je postala političar Nikol Mineti osuđena da odsedi pet godina iza rešetaka, javio je AFP.

Svo troje bivših Berluskonijevih saradnika, negirali su krivicu. Današnja presuda doneta je nakon što je u odvojenom sudskom postupku Berluskoni osuđen da je plaćao za seks s maloletnim prostitutkama i zataškavao ceo slučaj.

Berluskoni je osuđen na sedam godina zatvora i zabranjeno mu je da se doživotno bavi politikom. Očekuje se da će on uložiti žalbu na presudu. Kasnije ovog meseca, očekuje se odluka Apelacinog suda na kaznu od pet godina zatvora Berluskoniju za utaju poreza.

Viši sud Italije branio je 10. jula svoju odluku o ubrzanju odlučivanja o žalbi bivšeg premijera Silvija Berluskonija na presudu zbog utaje poreza, ističući da je na to bio primoran zbog opasnosti od zastarivanja.

Berluskonijevi saveznici prete da će blokirati parlament u znak protesta zbog odluke Kasacionog suda da zakaže raspravu 30. jula, prenela je agencija AP.

Reč je o značajnom preokretu, jer uobičajeno je potrebno par meseci da se zakaže rasprava zbog veoma sporog pravosudnog sistema u Italiji.

Berluskoniju preti kazna od pet godina zabrane obavljanja javne funkcije, ako se njegova žalba odbije, odnosno potvrdi presuda.

Kasacioni sud je najavio da je normalna praksa zakazivanje rasprave pred istek roka za zastarivanje slučaja, koji ističe 1. avgusta.

Američka agencija navodi da ovaj slučaj, u koji je uključeno i Berluskonijevo medijsko carstvo "Mediaset", predstavlja veliku opasnost za politički život italijanskog milijardera.

Apelacioni sud je u maju potvrdio presudu Berluskoniju za izbegavanje plaćanja poreza, osudivši ga na četiri godine zatvora i petogodišnju zabranu obavljanja javne funkcije.

Prema presudi, Berluskoni je naduvavao cene po kojima je njegova medijska grupa "Mediaset" kupovala televizijska prava za emitovanje američkih filmova, a razliku u novcu sebi stavljao u džep.

Slučaj "Mediaseta" nije jedini koji "visi nad glavom" bivšeg premijera, s obzirom na to da je prošlog meseca osuđen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu bavljenja politikom zbog korišćenja usluga maloletnih prostitutki i pokušaja prikrivanja maloletničke prostitucije tokom zloglasnih "bunga-bunga" žurki u njegovoj vili.

Berluskoni je negirao krivicu i uložio je žalbu i na tu presudu.

U Italiji se, inače, presude smatraju konačnim tek pošto budu potvrđene na dva apelaciona nivoa.

AP, međutim, navodi da je, s obzirom na Berluskonijeve godine i ostale okolnosti, malo verovatno da će on uopšte ići u zatvor, ukoliko presude budu potvrđene u višim sudovima.

Pogledajte još