Vukić: Dikić raspoređen na novu dužnost, uskoro analiza svih

Vukić je u intervjuu Tanjugu rekao da je Dikić u petak dobio rešenje, koje je skladu sa njegovim zvanjem, stručnom spremom i godinama radnog staža, kao što je to slučaj sa raspoređivanjem svakog zaposlenog u MUP-u.

"Dikić je na novi posao imenovan na predog direktora Veljovića, koji mu je i potpisao to rešenje. On je za pomoćnika direktora policije imenovan u skladu sa svojim zvanjem, stručnom spremom i godinama radnog staža, a to je bilo i jedino slobodno mesto na koje je mogao da bude raspoređen",
precizirao je Vukić.

Prema njegvovim rečima, situacija u Žandarmeriji posle smene Dikića je redovna i nema govora o mogućnosti bilo kakve pobune, kao ni bilo kakve peticije, koja se, prema pisanju medija, navodno prikuplja zbog smene Dikića.

"Razgovarao sam sa Dikićem i nikakva peticija nije u pitanju... Da li neko pokušava da zloupotrebi neke ranije spiskove za te potrebe, to je drugo pitanje. U Žandarmeriji je situacija redovna, svi oni obavljaju svoje poslove i ne postoji mogućnost nikakve pobune", rekao je Vukić.

Dikić neće ostati u Žandarmeriji, a narednih dana očekuje se imenovanje novog komandanta koji će voditi Žandarmeriju.

Vukić kaže da očekuje da će novi komandant Žandarmerije imati svoju viziju organizacije rada Žandarmerije, a na opasku da je jedan odred te jedinice navodno rasformiran neposredno nakon Dikićeve smene, on kaže da "odred nije rasformiran, već da su njegovi pripadnici stavljeni pod komandu drugih odreda u Beogradu, Nišu, Novom Sadu..."

"Procedura za imenovanje novog komandanta je ista kao i za sve ostale načelnike. Dakle, direktor policije će predložiti čoveka koji će biti sposoban da rukovodi Žandarmerijom. On će taj predlog proslediti ministru Ivici Dačiću, koji će ga razmotriti i potpisati ukoliko se pokaže da je predloženo zadovoljavajuće rešenje",
precizirao je Vukić.

On objašnjava da su smene u tako velikom sistemu kao što je MUP, koji zapošljava 45.000 ljudi, svakodnevna i normalna pojava i na višim i na nižim nivoima.

"U narednom periodu će biti razmotren rad svih rukovodilaca organizacionih jedinica koji će biti analiziran i na osnovu te analize, u dogovoru ministra i direktora policije, biće preduzete kadrovske promene", najavio je Vukić, ne želeći da govori o konkretnim imenima.

Iako je reč o velikom sistemu, MUP je dobro ustrojen, postoji hijerahrija koja se poštuje i ne postoje nikakvi "centri moći" unutar ili van Direkcije policije, koji bi to mogli da poremete, tvrdi Vukić.

A na pitanje da li će u okviru rekonstrukcije vlade u MUP-u biti promena, Vukić kaže da ne zna i da se u tom resoru ne bave politikom.

"Dokle god je bilo ko na svojoj funkciji obavljaće poslove iz svoje nadležnosti", tvrdi on.

Povećanje broja zaposlenih u Sektoru unutrašnje kontrole

Kako ni policija nije imuna na korupciju, Vukić tvrdi da je rad Sektora unutrašnje kontrole na zadovoljavajućem nivou i da ne postoji niko ko je zaštićen.

On je najavio povećanje broja zaposlenih u tom sektoru i dodao da sve predstavke koje stižu Kabinetu, pa i one anonimne, se prosleđuju nadležnim upravama na razmatranje.

"Sektor unutrašnje kontrole, ukoliko se radi o pripadnicima policije radi na rasvetljavanju tih slučajeva, a Direkcija policije ukoliko se radi o prijavama van policije", prezican je Vukić.

Na pitanje kakva je saradnja između direktora Veljovića i ministra Dačića, Vukić kaže da tu ne postoje nikavi problemi što je, kako kaže, pokazao i poslednji slučaj razrešenja komandanta Žandarmerije.

Naravno, uvek ima različitih mišljenja o nekim pitanjima, ali problema u funkcionisanju Direkcije policije i Kabineta ministra nema, izričit je Vukić.
On je ukazao da u MUP-u kao i svuda ima dosta problema, ali da oni nisu nerešivi.

"Svaki problem je rešiv. Trudimo se da sve probleme na koje naiđemo rešavamo u hodu. Ono što je bitno jeste da se odluke donose odmah, da nema mogućnosti da se one odlažu. Ima dosta problema. Najveći problem jesu finansije, kao u celoj zemlji i mi ćemo se truditi da obezbedimo sve neophodne uslove kako bi policija nesmetano obavljala svoje poslove, kako bi sprovodila zakone za koje je i nadležna", naveo je državni sekretar u MUP-u.

Na pitanje o čestom oglašavanju sindikata, kojih u MUP-u ima veliki broj, Vukić objašnjava da su samo dva reprezentativna - Policijski sindikat Srbije i Nezavisni policijski sindikat.

On, međutim, navodi da se Kabinet ministra trudi da sa svima održava socijalni dijalog i komunikaciju, bez obzira na to da li su reprezentativni ili nisu.

"Mi smo prvi put u istoriji sa sindikatima potpisali Posebni kolektivni ugovor za policijske službenike, kojim su predivđena neka prava kao što je pravo naknade za noćni i pregovremeni rad"
, istakao je Vukić i dodao da je taj dijalog izuzetno koristan za rad ministarstva, pa i za sve zaposlene jer daje rezultate.


Blic, Tanjug

Upitan da li je policija spremna za ovogodišnju Paradu ponosa, Vukić kaže da će biti učinjeno sve kako bi ona ove godine bila održana. "Radićemo na tome da omogućimo i stvorimo uslove za održavanje Parade, ali isto tako nećemo dovoditi u opasnost policajce i građane ukoliko dođe do bilo kakvih nereda velikih razmera", kazao je Vukić istakavši da je to obaveza Srbije i da će sve biti urađeno u dogovoru sa organizatorima.

Inače, povodom poslednjih slučajeva dvostrukog ubistva u ataru sela Rekovac, pokušaja ubistva policajca u Novom Sadu i ubistva devojke na Adi Ciganliji u maju, Vukić je čestitao Direkciji policije i Upravi kriminalističke policije na brzom rasvetljavanju tih slučajeva.

On je najavio i reformu MUP-a u skladu sa praksom Evropske unije.
"Hto bih da naglasim da će i u narednom periodu MUP dati sve od sebe da rešava svakodnevne probleme građana, a trudićemo se da izvršimo reformu ministarstva u skladu sa praksom Evropske unije. Menjaćemo imidž MUP-a i to ćemo početi simbolično promenom uniformi prpadnika MUP-a", rekao je Vukić.

Govoreći o sradnji policija zemalja regiona, Vukić je rekao da je ta saradnja za svaku pohvalu, osebno od kada je na čelu tog ministarstva ministar Dačić.
"Ponosni smo na tu međunarodnu i regionalnu saradnuu, potpisali smo sporazum o policijskoj saradnji sa gotovo svim zemjama u Evropi i regionu i policijska saradnja je u jednom trenutku išla ispred političke i to će dati rezultate u narednom periodu kada će biti rasvetljena neka teška krivicna dela koja su počinjena u Beogradu", naveo je Vukić.

A na pitanje dokle se stiglo u slučaju odbeglog narko bosa Darka Šarića i eventulno novih hapšenja u slučaju 24 sumnjive privatizacije, Vukić kaže da se nada da će svi koji su izvršili krivicna dela bilo koje vrste brzo biti privedeni pravdi.

"Kao što je naglasio i prvi potpredsednik vlade mi ćemo te predmete završiti do kraja godine. Svi predmeti su u toku, radne grupe Uprave kriminalističke policije intenzivno rade na rasvetljavanju svih događaja vezano za privatizaciju", rekao je Vukić.

Kada je reč o mogućnosti puštanja Miroslava Miškovića uz kauciju, Vukić kaže da je taj slučaj, što se tiče policije, završen.

Pogledajte još