Kod nas mirno, u Grčkoj turbulentno: Štrajkuju prosvetari, u sredu lekari

Članovi Federacije srednjoškolskih profesora (OLME) održaće protest danas u podne u centru Atine zato što se vlada sprema da premesti 2.000 profesora na druga radna mesta.

Grčka do kraja godine mora da stavi 25.000 državnih službenika u rezervnu radnu snagu, u okviru obaveza prema trojci kreditora, a 2.000 profesora treba da bude premešteno iz tehničkih i strucnih srednjih škola posle ukidanja nekoliko ministarstava.

Vlada je rekla da će više od polovine profesora biti premešteno na radna mesta u ministarstvu zdravlja. Ako za njih ne budu pronađena radna mesta u narednih osam meseci, oni će biti otpušteni.

OLME kaže da će preduzeti pravosudne mere da spreči premeštanje profesora, piše atinski list "Katimerini".

Zdravstveni radnici u bolnicama, domovima zdravlja i ambulantama u sredu će štrajkovati uz poštovanje minimuma procesa rada. Lekari i medicinske sestre i tehničari sazvali su štrajk u znak protesta zbog plana vlade da uključi 2.500 zdravstvenih radnika u tzv. "mobilnu šemu", što znači da će biti premešteni na druga radna mesta ili otpušteni.

Oni štrajkuju i zbog plana o spajanju bolnica i ministarstava.

Lekari i medicinsko osoblje upozoravaju da će ove promene biti katastrofalne po grčki zdravstveni sistem.

U međuvremenu, ministar zdravlja Adonis Georgijadis pozvao je zaposlene u državnim bolnicama da otkažu 24-časovni štrajk u sredu.

On je rekao da oni treba da preispitaju svoju odluku zato što će "izazvati probleme ljudima bez ikakvog razloga", ističući da nijedna bolnica neće biti zatvorena i da niko neće biti otpušten.

Georgijadis je, takođe, kazao da će ponovo obići bolnicu "Atikon" i da će svake nedelje obilaziti bolnice, prenosi ANA.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još