Nesreća u Španiji: Poginulo 80 ljudi, mašinovođa u pritvoru u bolnici

"Sudija je zatražio od policije da uzme izjavu od mašinovođe, koji je trenutno pod formalnom istragom u bolnici, gde se nalazi u pritvoru", saopštio je sud.

U Španiji je proglašena trodnevna, a u pokrajini Galisiji sedmodnevna žalost zbog udesa voza kod španskog grada Santjago de Kompostela, na severozapadu zemlje, u kome je poginulo najmanje 80, a povređeno 140 ljudi, od kojih je 20 u kritičnom stanju, prenose španski mediji.

Nesreća se dogodila sinoć kada je voz izleteo iz šina, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar.

Do udesa je došlo u 20:42 sata, kad je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galisijskom gradu Ferolu
, bio na ulasku u stanicu u Santijago de Komposteli.

Ovo je jedna od najtežih železničkih nesreća u istoriji Španije. Prethodno je 1944. godine u sudaru vozova, takođe na liniji između Madrida i Galisije, poginulo više stotina ljudi, dok je 1972. godine iskakanje voza iz šina u Andaluziji, na jugu zemlje, odnelo 77 života.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je rođen u Santjagu, stigao je danas na mesto nesreće. On će, takođe, obići povređene u bolnici.

Španski kralj Huan Karlos i princ Felipe otkazali su sve javne dužnosti zakazane za danas. Kralj je trebalo da primi španskog tenora Plasida Dominga, a princ je trebalo da obiđe telekomunikacionu kompaniju "Telefonika", saopštio je portparol kraljevske porodice.

Vlasti još nisu utvrdile uzrok najteže železničke nesreće u Španiji u poslednje četiri deceniji, koja se dogodila na velikoj krivini nadomak Santjaga.

Međutim, portparolka španskog ministarstva unutrašnjih poslova danas je rekla da je isključena mogućnost da je voz izleteo iz šina zbog terorističkog napada.

Direktor državne železničke kompanije "Renfe" izjavio je da voz nije imao nikakve tehničke probleme i da je tehnički pregled izvršen samo nekoliko sati pre nesreće.

"Pouzdano znamo da nije bilo tehničkih problema jer je voz prošao tehnički pregled juče ujutro", rekao je direktor Hulio Gomes-Pomar Rodriges, prenose agencije.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc uputio je danas saučešće zbog nesreće u Španiji.

"Sa velikom tugom sam primio vesti o udesu voza u Santjagu de Komposteli u kome je život izgubilo toliko ljudi. U ime Evropskog parlamenta upućujem najiskrenije saučešće porodicama i prijateljima žrtava, kao i španskim vlastima. Povređenima želimo brz oporavak. Saučešće upućujem i gradu Santjagu", poručio je Šulc.

"Upućujemo zahvalnost velikom broju spasilaca i volontera zahvaljujući čijem neumornom trudu je spaseno toliko života", dodaje se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Saučešće španskom kralju uputio je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Rusija saoseća sa tugom prijateljskog španskog naroda", prenosi Itar-Tas.

Papa Franja, koji se nalazi u sedmodnevnoj poseti Brazilu, pridružio se izrazima saučešća pozvavši na molitvu za žrtve nesreće u Španiji.

"Papa se pridružuje porodicama žrtava u njihovoj tuzi i poziva na molitvu povodom ovog tragičnog događaja", izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još