Svetske religije će nestati do 2041. godine

Barber je istraživanje sproveo u 137 zemalja. Pokazalo se da je u svakoj razvijenoj zemlji ateizam u porastu. O rezultatima svog istraživanja napisao je tekst za Psychology Today.

Ističe da u nerazvijenim zemljama, primera radi afričkim, ateizma uopšte nema. S druge strane, u razvijenijim evropskim zemljama ateizam je u porastu. Berber navodi primere Švedske (64 posto ateista), Danske (48 posto ateista), Francuske (44 posto ateista) i Nemačke (42 posto ateista).

Antropolozi se, naglašava Barber, zadnjih osam godina bave pitanjem zbog čega je ateizam u porastu u ekonomski razvijenijim državama. Antropolog James Fraser tako tvrdi da je religija sredstvo koje ljudima pomaže da izađu na kraj s egzistencijalnom nesigurnošću. Berber veruje da je ova teza tačna.

''Verovatnije je da će ateisti biti ljudi s fakultetskim obrazovanjem koji žive u gradovima'', kaže Barber. Također tvrdi da ateista ima više u zemljama u kojima je manje izražena ekonomska nejednakost, kao i u zemljama sa snažnom institucijom socijalne države.

Religija takođe promoviše razmnožavanje, naglašava Barber, te ističe kako je zbog toga imanentna kulturama okrenutima prema poljoprivredi, gdje je porodičnim zajednicama potrebna besplatna radna snaga.

Društveni će razvoj zato, prema Barberu, s vremenom potpuno istisnuti religiju u korist ateizma. Barber predviđa da bi religioznost trebala gotovo sasvim nestati u narednih 30 godina.

Izvor: aktuelno.me

Pogledajte još