Poreska uprava uskoro kreće na estradu

Kako saznajemo, u navedenim prijavama nema ni 20 odsto onih koji u našoj zemlji važe za finansijski moćne pripadnike društva. Uglavnom su u pitanju privrednici, a upadljivo malo je onih iz sveta estrade i sporta.

Ivan Simič, v.d. direktora Poreske uprave, kaže da će se najpre kontrolisati građani za koje se procenjuje da imaju imovinu vredniju od 35 miliona dinara, ali je nisu prijavili.

"Mi smo već sad iz brojnih gradova dobili informacije i podatke da neki koji imaju kuće za koje ocenjujemo da su vredne više od 35 miliona dinara nisu prijavili imovinu. Najpre ćemo se baviti njima, tako što ćemo ih pozivati da tu imovinu prijave, a biće i kažnjeni, jer to nisu učinili na vreme," navodi Simič.

(old_image)

Foto: Nenad Petrović, Beta

On dodaje da se podnete prijave imovine građana i dalje unose u bazu podataka jer je pred istek roka stiglo najviše prijava i očekuje se da do kraja avgusta taj posao bude završen.

"Onda ćemo te podatke da lepo sortiramo, da vidimo šta i kako. Stvorićemo bazu podataka o imovini, a za to vreme ćemo da gledamo te koji nisu prijavili imovinu, ili preko nekretnina koje imaju, koje se vide, ili preko nekih pokretnih stvari, kao što su kola i drugo,"
precizira Simič.

Direktor Poreske uprave kaže i da su kontrole obveznika u izdavanju fiskalnih računa pokazale da u proseku oko 50 odsto ugostiteljskih radnji, pekara, mesara i svih onih koji rade sa gotovim novcem ne izdaju fiskalne račune.

"To je u svim državama isto. Kod onih koji rade s gotovim novcem, najveći je rizik da ne izdaju račun,"
objašnjava Simič i napominje da će se ubuduće kontrolisati i druge delatnosti kako ne bi bilo negativne konkurencije, da jedni imaju kontrole, a drugi ne. U martu ili aprilu naredne godine počeće se sa onlajn kontrolama.

Izvor: Gorica Avalić, Blic

Pogledajte još