Sednica Saveta Bezbednosti UN o Kosovu 28. avgusta

Ban je u svom redovnom tromesečnom izveštaju, koji obuhvata period od 23. aprila do 15. jula, pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da učine napor kako bi se utvrdila sudbina nestalih osoba i rasvetlili ratni zločini.

U izveštaju u koji je Tanjug imao uvid, odaje se priznanje naporima u cilju normalizovanja odnosa izmedju Beograda i Prištine, ali se istovremeno ocenjuje da je za punu normalizaciju odnosa potrebno rešiti bolna pitanja nasledjena iz rata.

Prioritet treba da bude rešavanje pitanja sudbine nestalih osoba i procesuiranje svih odgovornih za ratne zločine i druge zločine, naveo je Ban Ki mun i pozvao sve strane da udvostruče napore da bi se postigao napredak u tim oblastima.
Još uvek se 1726 osoba vodi kao nestalo, dodaje se u izveštaju.

Generalni sekretar UN ocenjuje da su međunarodna podrška svim stranama i međunarodno angažovanje na Kosovu i dalje od ključnog značaja.
Ističe se i da je, sem operativne podrške u primeni sporazuma, veoma važno za medjunarodnu zajednicu ostane odlučna u procesu pomirenja i lečenju rana iz prošlosti.

Ocenjujući da je sada najveći izazov na Kosovu sprovodjenje sporazuma koji su u Briselu potpisali premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, Ban je pozvao sve medjunarodne organizacije na Kosovu da saradjuju sa civilnom misijom UN.


Blic

Pogledajte još