Brodić "Lotika" plovi Drinom do Andrićgrada

Turistička ponuda Andićgrada i Višegrada sada je bogatija za brod simboličnog imena "Lotika", čiji je kapacitet oko 70 putnika.

Ovo najveće plovno telo na Drini, namenjeno turistima, za plovidbu su uredili i pripremili admiral u penziji Nenad Radović i njegov sin pomorac Davor, prema idejama i uputstvima idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice, prenosi Indikator.ba.

Ko je bila Lotika? Rođena je 1860. godine u Krakovu, kao najstarija od tri sestre Celermajer. Došla je sa sestrama iz Poljske. Posle prvog braka se više nije udavala i nije imala potomstvo. Vodila je hotel u kojem se i Andrić sprijateljio sa njom. Umrla je u 70. godini.

Brodom, koji je izgrađen za rekordnih pet meseci, turisti imaju priliku da se voze od mosta Mehmed-paše Sokolovića do Banjskog potoka, zatim krstarenje od grada do Starog Broda i ušća Žepe u Drinu, kao i vožnja 54 kilometra dugim akumulacionim jezerom HE "Bajina Bašta" do Perućca.

"Lotika" je opremljena najnovijom opremom za bezbednu plovidbu i sistemom podvodne orijentacije tako da je nemoguće da udari u neki predmet u vodi ili da se nasuče.

Prilikom gradnje broda na gradilištu Andrićgrada, Kusturica je objasnio da će ovo plovilo biti korišćeno i za održavanje pozorišnih predstava i književnih večeri, a ima i zatvoreni salon za održavanje sastanka.

(old_image)

Ovo nije prva Lotika koja ovuda plovi. Stari brodić "Lotika" je dugo godina plovio Drinom od Višegrada do Bajine Bašte, a potopljen je i završio je na dnu kod brane hidroelektrane u ratnom vihoru 1992. godine.

Nova Lotika je "vatreno krštenje" doživela nedavnim učešćem u Drinskoj regati

B92

Pogledajte još