Akcijska prodaja u Srbiji: Poskupi 100, pa pojeftini 30

Tako, početkom sedmice povećaju cene svežeg mesa za 100 dinara, a za vikend najave pojeftinjenje za 30 dinara, sa primamljivim natpisom „akcija“, „veliko sniženje“. Uveren da je u vikend-kupovini uštedeo, potrošač, u stvari, plaća više.

„Kod akcijskih ponuda, primetno je da je ranije na akcijama uglavnom bila tehnika, dok se danas na popustu mogu videti i prehrambeni proizvodi“, kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije CEPS.

„To je upravo jedan od pokazatelja u kolikoj meri siromašimo iz dana u dan i koliko slabi potrošačka korpa. Postoje pravila kako se oglašava akcijska roba: izdvajanjem na vidljivo mesto, sa istaknutom cenom pre i posle pojeftinjenja, a ukoliko rok upotrebe ističe i to treba jasno da bude istakunto“.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, upozorava da, ipak, postoje neka pravila igre u akcijskim sniženjima, koja valja poštovati.

„Udruženje trgovine pri Privrednoj komori donelo je ranije akt, kojim se iz ugla fer konkurencije uređuje oblast sniženja cena. Kako je dogovoreno, ne može biti stalnih rasprodaja, a vidimo da, ipak, kriza primorava mnoge da svakodnevno raznim akcijama mame potrošače. To znači da je svaki kupac postao dragocen. Nužno je tačno informisati potrošače koliki su popusti i koja je bila prethodna cena“, objašnjava Bogosavljević.

I trgovci ističu da je svaki kupac dragocen, posebno u uslovima manje tražnje i besparice. Kažu da su na mnogobrojnim akcijama cene i do 50 odsto povoljnije, kao i da je danas teško sniženjima prikriti poskupljenje, jer većina građana meri svaki dinar. Uz razna akcijska sniženja, zato nude dodatne olakšice - bonove, kupone, „dva proizvoda po ceni jednog“, poklone....

Proizvođači imaju svoje trikove da prikriju poskupljenja. Tako je u trgovinama sada gotovo nemoguće naći nekada uobičajena standardna pakovanja. Gramažu menjaju svi proizvođači, od suhomesnatih prerađevina do sredstava za ličnu higijenu. Na rafovima su „smanjena“ pakovanja čokolade, kutije keksa ili grickalice, a pri tome je vrlo sitnim slovima zapisano da je u ambalaži manje i do 50 grama. Manje grama, međutim, ne znači manju cenu. Naprotiv, čokolada od 75 grama staje gotovo isto kao i ona „teža“ za 25 grama.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još