FINTEL ENERGIJA: Uložite u vetar - kupite akcije!

Izvori obnovljive energije su odavno u centru pažnje, pogotovo kada govorimo o rešenju gorućeg problema za našu planetu – „ozonskoj rupi“ i efektu staklene bašte. Vetar, sunce, kiša, talasi, geotermalna toplota su izvori energije koji nikada neće presušiti, a čovek je našao način da ih iskoristi.

U košavskom području Vojvodine, pre tri godine je izgrađen i prvi vetropark u Srbiji. Kompanija Fintel energija konstantno ulaže u proizvodnju energije putem vetra, tako da je pustila u rad i drugi, a počela sa gradnjom trećeg, ujedno i najvećeg vetroparka.

U poređenju sa električnom energijom dobijenom eksploatacijom drugih obnovljivih izvora energije, električna energija dobijena korišćenjem snage vetra najjeftinija i ekonomski najisplativija. Ova vrsta energije će biti sve zastupljenija u budućnosti, tako da i tu činjenicu treba da uzmete u obzir ako odlučite da kupite akcije ove kompanije.

Naime, do 29. oktobra imate mogućnost da kupite akcije kompanije Fintel energija, koja putem prodaje akcija prelazi iz nejavnog u javno akcionarsko društvo i listira svoje akcije na Beogradskoj berzi. Akcije će moći da kupuju i profesionalni i privatni investitori.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Ovo je prva takva finansijska operacija na Beogradskoj berzi posle čak 78 godina, a transparentnost poslovanja kompanije, zaštita malih akcionara, prelaz sa jednog vlasnika na široko vlasništvo i upravljanje akcionara, svedoče o promeni kulture pristupa kompanijama i osmišljavanju drugačijeg upravljanja. Na prodaju je ponuđeno 6.500.000 običnih akcija po ceni od 500 dinara po akciji. Rok za upis i uplatu akcija Fintel energije ističe 29. oktobra ove godine, a upis akcija je u investicionom društvu M&V Investments u Beogradu i ekspoziturama Komercijalne banke, naznačenim u javno objavljenom Prospektu kompanije.

Ne postoji minimalan iznos za ulaganje u akcije na berzi. Jednostavno odredite koji broj akcija biste kupili i pomnožite sa njihovom tržišnom vrednošću. Na uloženi iznos plaćate provizije brokera i drugih učesnika u trgovanju (berza, registar, banka) koji iznose obično oko 2%.

Ukoliko ne znate mnogo o trgovanju na berzi, na internetu možete potražiti besplatne programe upravljanja portfolijom, kreirati vaš fiktivni portfolio i pratiti kretanje njegove vrednosti. Ukoliko vaš fiktivni portfolio ostvari prinos u određenom periodu to ne znači da odmah treba i da uložite u te iste akcije realan novac, jer se kretanje cene akcija svakodnevno menja, ali na ovaj način možete steći neki prvi utisak i naviku da svaki dan pratite kretanje cena i na taj način naučite da pravovremeno reagujete kada tržište krene u suprotnom smeru od željenog.

U svakom slučaju, vreme je da počnete da mislite na svoju budućnost. Deo novca držite na štednom računu u banci a deo uložite u akcije!

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još