Hrvatska će ozakoniti gej brakove

Međutim, kako dodaje taj list, zajednica gej parova neće se zvati brak već „životno partnerstvo”, a tako se zove i zakon koji je u pripremi i koji će u septembru izaći na javnu raspravu.

"Što se Vlade tiče, okviri već postoje i javno su izneseni. Životna zajednica istospolnih partnera neće se zvati brak i oni neće imati pravo na usvajanje dece, a na svim ostalim razlikama u odnosu na heteroseksualne parove nećemo insistirati", rekao je hrvatski ministar uprave Arsen Bauk.

Jutarnji piše i da će se istopolni brak sklapati na sličan način kao i heteroseksualni, kod matičara, što je na neki način potvrdio i ministar Bauk, rekavši da veruje da će to biti svečani čin.

"Za one koji u to ulaze je sigurno svečanost, a država nema razloga da ih diskiminiše", dodao je ministar.

Međutim, ostaju brojna osetljiva pitanja, poput onih vezanih za decu. Ministar Bauk pak tvrdi izričito da istoplnim zajednicama u Hravstkoj neće biti dozvoljeno da usvajaju decu, ali dodaje da se razmatra koja bi prava životni partner mogao da ima prema biološkom detetu svog partnera.

Zbog toga se spekuliše da bi gej parovima moglo da se dozvoli da usvoje biološko dete svog partnera, a u prilog tome dodaje se teza da u Hrvatskoj već ima nekoliko poznatih gej parova koji žive sa decom svog partnera.U Hrvatskoj je u toku izrada zakona o istopolnim zajednicama, po kom će, kako piše Jutarnji list, gej parovi moći da stanu pred matičara.

Izvor: dnevno.rs

Pogledajte još