Kako smo sistematski uništeni od idiota – deo drugi

Interesuje me i gde su se upoznali Bojana i Bane, gde su se i kada sastajali i viđali i ko je bolji u krevetu – Bane ili Stojke a zatim Bojana ili Dejana?! Pošto se svaki dan piše o ovome, verujem da neću ostati uskraćen za ove informacije od vitalnog značaja za ovu državu i svakog njenog stanovnika. Danas sam saznao da Bojana traži 4000 evra mesečno za alimentaciju, ali Stojke se ne da. Moram da odlučim na čijoj sam strani.

Nego, da mi u međuvremenu, dok se cela ova kriza u toplom domu Stojkovića ne razreši porazgovaramo o jednoj drugoj, manje bitnoj, ali meni podjednako simpatčnoj situaciji – rekonstrukciji Vlade Republike Srbije. Dešava se šatro posle godinu dana neka promena. Jedni odlaze, drugi će da dođu, maše se izborima, prevarama, ucenama, transkriptima, sve u svemu, dešava se sve ono što i u okviru svake političke kvaziafere u ovoj državi. Ono što mene interesuje je – zbog čega sada nakon godinu dana i zbog čega ste uopšte dozvolili da vam se dogodi da Vladu morate rekonstruisati?

Za prethodni tekst iz ove serije, pogledajte ovde a sada, ono što ste svi čekali:

Milutin Mrkonjić – Rado bih rekao „metuzalem srpske politike“, ali bojim se da bi me uvređeni Jovan Krkobabić pretukao staračkim štapom od mamutove kosti i bacio me lavovima u rimskom Koloseumu. Mrki, poznatiji kao ekspertni graditelj, u intimnim krugovima poznat i kao „mister Koridor 10“ a svakako najpoznatiji kao Bekutin švaler, svima nam je prirastao za srce kada je, iako i dalje oženjen i u osmoj deceniji života, objavio da ima švalerku i javno se promovisao pored nje, razmenjujući nežnosti. Nažalost, pilule za brisanje memorije ne postoje, pa će mi prizor francuskog poljupca ovog prelepog para zauvek ostati u sećanju. Barem imam čime da ubijem erekciju u socijalno neprikladnim situacijama.

Čovek prema čijim bi pričama i političkim obećanjima cela Srbija trebalo da bude jedan veliki auto-put, ispresecan tu i tamo pistama, železničkim prugama i drumsko-železničkim mostovima, nije uradio apsolutno ništa. Diplomirani građevinski inženjer, bivši direktor CIP-a, jedan od osnivača i podpredsednik SPS-a poznat je jedino po svojim neumerenim, neretko vulgarnim i napadnim izjavama, pre nego po svojim političkim ili građevinskim učincima. Pa ko se ne seća Mrkinih čuvenih snimaka kada ga je pokojni Milošević postavio za direktora Direkcije za obnovu i razvoj? Svaki njegov projekat je završen barem šest meseci pre roka. Čak i kada je rok za završetak radova bio recimo tri meseca, radovi su dakle završavani tri meseca pre nego što su počeli. Sa Mrkom nema zezanja. Bio sam mali, a još uvek se sećam tih prugastih majica i kožne jakne, nehajno zakopčanih farmerki i seksi cipela, u kojima je pre podsećao na kakvog Turčina koji prodaje novopazarski Levis501 nego na političara, ministra i inženjera. Grlio je radnike a onda vrištao na njih „KAKO NIJE GOTOVO?!“ i objašnjavao im kako moraju da se zalažu za maiku Serbiju, nakon čega je verovatno odlazio da se bavi mučnim poslom prejedanja i vinjakovanja po kafanama, ostavljajući ih napaljene njegovim žustrim govorima i entuzijazmom da vare čelik i mešaju beton na plus četrdeset stepeni Celzijusa.

Što se Koridora 10 tiče, njegov završetak obećava od 2008. godine i to uvek nudivši ostavku ako se to ne dogodi. Tako 25. jula 2008. rekao da će biti gotov autoput od Horgoša do Novog sada i od Leskovca do Makedonije kao i od Niša do Bugarske inače on napušta funkciju, a Srbija postaje slepo crevo Evrope u saobraćajnom smislu. Zatim je kraj obećao za dve i po godine i 24. avgusta 2008. Zatim 29.09.2008. Posle toga kada je već postalo očigledno da laže, pomerio je završetak radova za godinu dana, na 2011. godinu. Rekao je 04.02.2009. da će svih 300 kilometara puta biti završeno za magičnih 2 i po godine. Zatim je obećanja pomerio za proleće 2012, i to negde sredinom aprila 2010. godine što je potvrdio izjavom od devetnaestog oktobra 2010. godine. 31.08.2011. je za RTS rekao da će Koridor biti gotov do jula 2013. godine, pa zatim rekao da će 180 kilometara puta biti izgrađeno i raspisani tenderi za završetak ostalih deonica. Onda je rok pomerio za 2014. godinu. Čak je i meni dosadno ovoliko navođenje datuma, ali moram to da uradim da biste videli koliko je to laganja na jednom mestu. Ovo je barem šest-sedam laži u vezi sa jednim jedinim projektom. Čovek generalno laže kada su projekti i politička obećanja u pitanju toliko da je u vreme dok je Mrka bio mlad, baron Fon Minhauzen od njega hvatao beleške pre nego što ode da ortacima u kafani priča lovačke priče. Privatizaciju JAT-a je obećavao jedno 4 godine i 20 puta, pričao da je on lično zaposlio 250,000 i slovima dvestotineipedesethiljada ljudi kada je bio direktor Direkcije za obnovu i razvoj. Čovek izgradio cca 10 kilometara puta kao ministar za celu 2012. godinu i opet postoji neko ko ima stida i srama da ga stavi u bilo koju Vladu i nazove ga političarem i stručnjakom? A to što je dug JP Putevi Srbije od 1.35 milijardi dinara postao javni dug Srbije pre nešto više od pola meseca? Što je još gore, on ima stida i srama da izlazi sa kojekakvim pompeznim izjavama i predstavlja sebe kao stručnjaka vređajući nekog drugog? Lik koji je prisilio Aleksandrovčane da daju 3 milke dinara iz budžeta za siromašne da njegovoj švalerki organizuju koncert a zauzvrat obećao da će on da im izdiluje asfaltiranje ulica i puteva. A to što je 18. januara izjavio da su „Naprednjaci neznalice“ i izvređao sve redom rekavši kako su sve neki kafe kuvari i zanatlije a da je Toma (predsednik Srbije, ako ne znate) bio tehničar, pripravnik kod njega? A što je 30. januara rekao za Blic da je URS katastrofa za Srbiju? Pa šta ćeš sa njima u Vladi, Milutine, kada su svi tako loši? Što ti Ivica nije napravio neku bolju Vladu, da možeš još malo da se igraš lažnih obećanja i šetaš sa švalerkom u javnosti, dok sišeš državnu sisu stopedeset godina a ne radiš ništa?

Nego, gospodine Mrkonjiću, predlažem Vam da izgradite jednosmerni autoput Nemanjina-Moskva u dužini od nekoliko hiljada kilometara. Šta je to za vas – tri, četiri meseca posla. Ma ni toliko! Pa lepo sednete u auto koji vam je Karić kupio dok ste mu bili savetnik i na platnom spisku, pa se odvezete tamo sa svojom švalerkom, pa tamo sa Bogoljubom, Anom i Edvardom Snoudenom pričate priče o hiljadama kilometara puteva i mostova. Barem ćete od sve te vodke koju popijete imati opravdanje što toliko lažete.


Zbogom i nadam se da Vas na javnoj sceni Srbija više nikada neće gledati.

Veliko hvala na postojanju sajtu „istinomer“

Pogledajte još