MUP: Novi komandant Žandarmerije bez mrlje u karijeri

"Božovića sam izabrao jer je profesionalac sa iskustvom u vođenju Žandarmerije. Ono što je bilo najvažnije u ovom momentu jeste da se nastavi kontinuitet u radu jedinice", rekao je Veljović.

Božović, za koga u MUP-u tvrde da nema ni mrlju u karijeri, funkciju komandanta obavljao je poslednjih 15 dana, otkako je Dikić smenjen s mesta prvog čoveka Žandarmerije. U ovoj elitnoj jedinici policije, Božović je više od 15 godina, a kako kaže direktor Veljović, odlikuju ga besprekoran rad i poštenje.

Bivši prvi žandarm, general Dikić smenjen je sredinom jula, nakon zverskog ubistva dvojica mladića iz Jagodine za koje je osumnjičen pripadnik kraljevačkog odreda Žandarmerije.

"Ubistvo u Jagodini bila je kap koja je prelila čašu", izjavio je tada direktor Veljović objašnjavajući razloge za smenu Dikića.

Pre zločina, Dikićevu Žandarmeriju, koja broji 4.000 ljudi, potresale su brojne afere. Dikićevi gresi počeli su 2011. s njegovom namerom da osnuje specijalnu jedinicu unutar Žandarmerije, koja je u MUP-u ocenjena kao formiranje novog JSO. Za Malog Legiju, kako su tada prozvali Dikića, od tada se vezivala afera s prisluškivanjem najbližih saradnika u komandi Žandarmerije, kada je čak otkrivena i stanica preko koje su snimani razgovori.

Usledio je Dikićev sukob s načelnikom Uprave kriminalističke policije Rodoljubom Milovićem, a zatim i istraga Službe unutrašnje kontrole koja je pokrenuta zbog sumnje da je nekoliko pripadnika niškog odreda Žandarmerije, uključujući i Dikićevog brata Dragana, učestvovalo u raznim zloupotrebama.

Istraga je dovela do brojnih sumnji, da pripadnici niškog odreda učestvuju u obezbeđivanju sumnjivih lokala i za to koriste vozila i oružje Žandarmerije, da učestvuju u tajnom iskopavanju oružja, sakrivanju zaplenjenog oružja, pa do ucena i reketiranja, a pretpostavlja se i da su na neki način odnosi sa Žandarmerijom i deo slučaja ubistva Nišlije Đorđa Stojanovića, sina vlasnika niške menjačnice, u januaru ove godine. Od te afere, Dikića su i dalje pratili medijski naslovi. Prozivan je za snimanje spota sa grupom „Amadeus“ za reklamiranje proslave jedinice...

Dikićevu smenu predložio je direktor Veljović, a paraf na rešenje stavio je zatim ministar Ivica Dačić. Tri dana posle smene, Veljović je Dikića postavio za svog pomoćnika.

Milenko Božović (48)

Srednju školu za unutrašnje poslove završio u Sarajevu, gde je 1989. godine diplomirao prava

U međuvremenu se zaposlio u MUP BiH gde je radio od 1984. do 1990.

U OUP Priboj je prešao 1991. gde je bio 11 godina

U Žandarmeriju prelazi 2003. i šest godina je bio šef Operativnog centra jedinice

Za pomoćnika komandanta jedinice imenovan je 2009, a zatim i zamenik gde je bio sve do smene Dikića

U međuvremenu, tačnije 2011. upisao je doktorske studije na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu u Beogradu

Izvor: Blic

Pogledajte još