U Srbiji se godišnje nelegalno proda gorivo vredno 100 miliona evra

"Na crno se proda između pet i deset odsto svih količina goriva, a obeležavanje to treba da spreči, jer se u promet ne može pustiti gorivo koje nije markirano, odnosno obeleženo. To je kao stavljanje akcizne markice na akcizne proizvode, samo što je ovde akcizni proizvod tečan, pa se malo drugačije radi", rekao je Stanojević posle otvaranja ponuda za tenderu za markiranje goriva.

Prema njegovim rečima, tender je bio međunarodni, objavljen u Fajnenšel tajmsu, na njega se javilo deset kompanija, a dve su podnele tendresku dokumentaciju.

"Jedna je bila neispravna, a drugu dokumentaciju, ispravnu, podnela je kompanija SGS", rekao je Stanojević.

Za dvadesetak dana biće poznato da li kompanija SGS ispunjava uslove tendera.
Pomoćnik ministra napomenuo je da SGS zapošljava 75.000 ljudi u svetu, ima 1.500 kancelarija i promet od 5,5 milijardi evra.

Sa njom u konzorcijumu je kompanija Autentiks koja je obavljala devet nacionalnih programa markiranja i koja svojim markerima pokriva 56 odsto tržišta goriva na teritoriji Amerike, a radi sa šest brendova među kojima je i Šel.

Vlada Srbije je 20. maja usvojila je Uredbu o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte.

Tom uredbom propisuje se način markiranja derivata nafte, čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje sistema koji će omogućiti otkrivanje derivata nafte koji na tržište Srbije nisu stavljeni na propisan način, kao i kontrolu tržišnih tokova.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.