Dačić: Stvoriti uslove da domaće firme imaju posla

Dačić je na obeležavanju dana Privrednog društva "Termoelektrane i kopovi Kostolac" rekao da nije samo Kina, kroz čiji kredit se realizuje paket projekat, zainteresovana za Kostolac, već da je to i Rusija.

"Naši su planovi da učinimo sve da politika koju vodimo bude merljiva",
rekao je Dačić.

On je naglasio da će se, pošto ga je direktor tog privrednog društva Dragan Jovanović zamolio da pomogne da prebrode izvesne administrativne barijere, lično založiti da se to i učini, a nakon toga, kako je naglasio, tražiće i obećanja da će rokovi biti ispoštovani.

"Paket projekat Kostolac, nova fabrika Fijata, Južni tok , Er Srbija...to su primeri kako ćemo u narednom periodu raditi, otvarati nova radna mesta i investirati. Kostolac je primer kako se investicijama može rešavati ekonomska kriza i povećavati broj zaposlenih što je sada najavažniji zadatak Vlade Srbije", podvukao je Dačić.

On je naveo i činjenice koje ukazuju na uspešnost rada tog privrednog društva i naglasio da su rudari Kostolca primer kako može da se radi ako ljudi veruju da mogu.

"Termoelektrana Kostolac je posle prve faze oborila sve rekorde, a paket projekat je najveća investicija u zemlji, domaće kompanije rade najveće poslove Termoelektrane ostaju u sistemu EPS-a i ne menjaju vlasničku strukturi, a kredit se vraća kroz prodaju električne energije i neopterećuje budžet", rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da je taj projekat dobar putokaz i za druge u zemlji, a da je energetika krvotok za razvoj Srbije, podsetivši da je jedino tu ostvaren rast od oko tri odsto godišnje.

"Želim da i vama i nama rudarski kažem srećno," poručio je na kraju Dačić.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević istakao je da je u rudarstvu ostvaren porast od 4,7 odsto i da značajno učešće u tome ima Termoelektrana Kostolac.

Ministar je naglasio da je pored Kostoilca, obišao i Bor i naglasio da želi da se taj talas progresa koji se oseća i u Boru proširi i na druge gradove jer je rudarstvo šansa koju Srbija ne sme da ispusti.

Bačević je dodao da je sada saznao za administrativne probleme tog privrednog društva i istakao da je obaveza i drugih ministarstava da budu na usluzi, a da je druga razvojna šansa cele Srbije Viminacijum gde je večeras održana svečanost.
Direktor Jovanović poručio je premijeru da svi zaposleni podržavaju vladu i njenu inicijativu za pokretanje privrede i zapošljavanje.

On je naveo da Termoelektrane Kostolac raspolažu sa 35 miliona dolara sa kojima može da se pokrene investicija, ali da avansna sredstva ne mogu da koriste zbog administrativnih barijera.

On je premijera Dačića zamolio na lično angažovanje na rešavanju tog problema što mu je premijer i obećao.

Izvor: blic

Pogledajte još