Brisel: Timovi Bg i PR o administrativnoj liniji

Pitanja su uglavnom bila vezana za prelazak i objekte na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova, rečeno je danas agenciji Beta u izvorima sa sastanka.

Na sastanku koji je završen kasno sinoć razmenjene su informacije oko prometa robe i prelaska putnika na prelazima na severu Kosova.

Uzajamno je konstatovano da carine i policija na prelazima rade normalno, a razgovaralo se i o slučajevima kada kosovske carinske službe odbijaju da prihavte robu na prelazima na severu Kosova.

Prema izvorima sa sastanka, takodje je rečeno da EU nastoji da pomogne kosovskoj strani da izgradi objekte na prelazima koje je Srbija već dobrim delom izgradila na svojoj strani u šta je uloženo nekoliko miliona evra.

U sinoćnjoj rundi tehničkih pregovora bilo je reči i o načinima fitosanitarnog nadzora prometa na prelazima, pri čemu je srpska strana insistirala da se taj postupak odvija potpuno statusno neutralno.

Jedna od tema bio je i sistem elektronske razmene informacija u čemu konkretnu pomoć pruža Italija.

Tehnički pregovori timova Beograda i Prištine u Briselu trajali su dva dana. Prvog dana razgovaralo se o pripremi lokalnih izbora na Kosovu.

Pregovori o integrisanom upravljanju prelazima između centralne Srbije i Kosova treba da se nastave u septembru.


B92

Pogledajte još