Željko Vukelić želi da podigne spomenik stradalim Srbima u Oluji

Članovi udruženja s ratnim veteranima i članovima porodica stradalih Srba 10. avgusta otići će u crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Žirovcu u opštini Dvor gde ćepPrisustvovati liturgiji u znak sećanja na stradale Srbe u izbegličkoj koloni za vreme operacije „Oluja“ 1995, javlja Slobodna Dalmacija.

Vest o dolasku uznemirila je dobrovoljce Domovinskog rata, a celu situaciju pogoršala je najava da će "ekspedicija" bivšeg diverzanta Željka Vukelića u Žirovcu podići spomen-obeležje nestalima i stradalima u "Oluji", piše Slobodna.

Vukelić, predsednik Udruženja i nekadašnji zapovednik voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, rekao je kako ne dolaze da bi "nekoga provocirali ili optuživali".

Mi smo predali idejni projekat spomen-obeležja, ali kako se čeka odobrenje idejnog projekta od administracije načelnika Dvora Nikole Arbutine, mi to našim dolaskom 10. avgusta, bez odobrenog idejnog projekta, ne možemo napraviti. Spomen-obeležje je skromno projektovano", rekao je. Reč je, opisao je, o jednoj ploči koja bi se postavila na većem kamenu. Na njoj bi pisalo da se time obeležava stradanje i nestanak Srba.

Penzionisani pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan rekao je kako "nikakav spomenik neće biti izgrađen u Žirovcu". „Pozivamo hrvatske vlasti da zaustave srpske diverzante, inače ćemo ih mi branitelji morati zaustaviti, a onda će biti polupanih glava", rekao je Pandža Orkan.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pogledajte još