Kompanije bojkotuju ask.fm: Zabraniti sajtove koji tolerišu mržnju i nasilje

Na odluku da prestanu da se reklamiraju na ovom sajtu verovatno je uticala i izjava britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je pozvao na “bojkot neodgovornih veb-sajtova”.

Tinejdžeri na meti anonimnih zlostavljača

Hanina smrt podseća na smrt Džesike Lejni (16) koja je pronađena u svojoj kući na Floridi u decembru nakon što je počela da dobija uvredljive poruke i pitanja u stilu: “Hoćeš li se već jednom ubiti?”Hoćeš li se već jednom ubiti?

"Postoji nešto što svi mi možemo da uradimo i kao roditelji i kao korisnici interneta, a to je da ne koristimo ovakve problematične sajtove. Bojkotujte ih, ne idite tamo, ne registrujte se na njih ", rekao je Kameron.

Pretpostavlja se da je sajt “ask.fm” zarađivao pet miliona funti godišnje od reklama. Sada se priča da je i Gugl, koji je treća strana u oglašavanju mnogih kompanija, počeo da postavlja pitanja u vezi sa sadržajem kontroverznog sajta.

"Mi ne dozvoljavamo reklame na veb-sajtovima koji promovišu mržnju, rasnu netoleranciju ili nasilje"
, izjavio je portparol Gugla.

Osnivači sajta ask.fm, Mark i Ilja Terebin, napisali su otvoreno pismo u kome tvrde da svako zlostavljanje shvataju veoma ozbiljno. “Ogromna većina naših korisnika koristi sajt na odgovarajući način i samo traži da se zabavi”, navode u pismu. Oni dodaju da će zaposliti još moderatora i radnika u korisničkoj službi.

Ovaj sajt, inače, omogućava da korisnici anonimno komuniciraju među sobom, da postavljaju pitanja i daju odgovore jedni drugima, ali je u poslednje vreme preplavljen uznemirujućim sadržajem.

Dejvid Smit (45), otac Hane koja je izvršila samoubistvo, kaže da se njegova ćerka ubila jer je doživljavala maltretiranje na ovom sajtu. Hana je pronađena obešena u svojoj sobi u Lesterširu.

On se pita koliko još ovakvih slučajeva treba da se desi da bi kontroverzni sajt bio ukinut. Hanina maćeha za novine je ispričala da je Hana bila vesela, pametna devojka i da nije pokazivala nikakve znake da nešto nije u redu.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.