Ministarstvo zdravlja: Bez plastičnih zdravstvenih knjižica do 2016.

"Zakon se mora poštovati, ali se moraju uzeti u obzir fizičke i materijalne mogućnosti. Možemo da razgovaramo o izmenama i dopunama i Zakon prilagoditit logici i irealnosti, kao i sugestijama svih ostalih institucija kao što su zaštitinik građana, poverenik, skupštinski odbor za zdravstvo i drugi. Ministarstvo neće bežati da predloži izmene i rok za zamenu koji je do 2014. pomeri na 2016.-2017. godinu", rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja.

U Skupštini Srbije danas je zasedao odbor za zdravstvo gde je jedina tema bila zamena papirnih zdravstvenih knjižica elektronskom zdravstvenom karticom. Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da nije sporno poštovanje zakona i da ga treba poštovati, ali je postavio pitanje da li je u ovom trenutku zaista neophodno ući u projekat koji će nas koštati 20 do 30 miliona evra.

Član odbora dr Predrag Mijatović na sednici je maltene optužio zaštitnika građana Sašu Jankovića da radi u korist DS - a, da je politizovan i da tendenciozno meša elektronsku i zdravstvenu knjižicu, i upitao ga zašto se tek sada oglasio, a ne 2011. godine kada je izglasan zakon, kada je na vlasti bila Demokratska stranka i kada je urađeno 1.200.000 zdravstvenih knjižica, koje do danas nisu plaćene.

" Svaka diskusija da li trebaju knjižice ili ne je iluzorna, jer je to politički marketing DS - a koja hoće da se vrati na vlast", rekao je Martinović na sednici.

Janković je rekao da je ovakva izjava upravo dokaz koliko su nosioci političke vlasti spremni da prihvate stav nezavisne institucije.

"Prvi put se desilo da na ovakav način budem optužen, ako stvarno verujete u to što ste izgovorili zatražite smenu zaštitnika građana"
, rekao je Janković.

Poslanik SNS-a Mijatović je dodao kako će o razrešenju Saše Jankovića odlučivati organi stranke.

Blic

Pogledajte još