PODIGAO GROBNICU: Kačavenda planira sebe da sahrani kao episkopa

Na nadgrobnoj mermernoj ploči Kačavenda je kao epitaf dao da se iskleše tekst iz psalma 27.8, koji glasi: „Nemoj odvratiti od mene lica svojega, nemoj u gnevu ostaviti slugu svojega. Budi pomoćnik moj, nemoj me odbiti i nemoj me ostaviti. Bože, spasitelju moj!

Vasilije Kačavenda nije želeo da odgovara na pitanja u vezi s grobnicom.
''Što se to vas tiče? Hoćete li i u grob da mi zavirite? Nemojte me više zvati, ne želim s vama da razgovaram'' rekao je ljutito Kačavenda.

Podsetimo, Sabor SPC u maju je potvrdio odluku Sinoda kojom je Vasilije Kačavenda trajno razrešen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom. I pored seksualnih skandala čiji je bio učesnik, Kačavenda nije raščinjen.

Portparol SPC Radomir Rakić kaže za Kurir da je Kačavenda, pošto nije raščinjen, i dalje episkop u mirovini.
''Po ktitorskom pravu, ako je podigao crkvu, a jeste, on ima pravo da bude tu sahranjen. Na ploči može da piše od kada do kada je bio episkop, a ne godina smrti. On može i da promeni svoju volju'' kaže Rakić.

Verski analitičar Mirko Đorđević kaže da se svi episkopi sahranjuju u crkvama svojih episkopija, ali da, s obzirom na to da je razrešen dužnosti episkopa zvorničko-tuzlanskog, Vasilije Kačavenda nema pravo da bude sahranjen u porti manastira Svetog Vasilija Ostroškog. ''Uobičajeno je da episkop koji služi na katedri, kad okonča dane života, bude sahranjen u crkvi kao episkop. Pošto Kačavenda više nije episkop, onda on na to nema pravo'' kaže Đorđević.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.