Snouden o novinarima: Birao sam one koji se ne plaše amaričke vlade

Snouden je u intervjuu za "Njujork tajms" rekao da je odabrao rediteljku dokumentarnih filmova Loru Poitras i novinara britanskog lista "Gardijan" Glena Grinvalda zato što se oni ne plaše američke vlade.

"Posle terorističkih napada 11. septembra 2001. mnogi najvažniji mediji u SAD napustili su svoju ulogu kontrolora vlasti, iz straha da će biti smatrani nepatriotama i da će ih tržište kazniti u periodu pojačanog nacionalizma", rekao je Snouden u šifrovanom razgovoru sa novinarom Peterom Masom za nedeljno izdanje američkog magazina.

Poitras i Grinvald su, prema Snoudenovim rečima, među malobrojnima koji su u to doba neustrašivo izveštavali o kontroverznim temama.

"Lora Poitras je pokazala hrabrost, lično iskustvo i veštine neophodne da se uhvati u koštac sa verovatno najopasnijim novinarskim zadatkom - da izveštava o tajnim nedelima najmoćnije vlade na svetu", rekao je Snouden.

Kada sam se sreo sa ovo dvoje novinara u Hongkongu kako bismo napravili intervju, "mislim da im je smetalo što sam bio mlađi nego što su očekivali, a mene je iznerviralo što su stigli pre vremena što je zakomplikovalo početnu proveru", naveo je Snouden.

"Poitras je bila sumnjičivija od mene, a poznato je da sam ja paranoičan"
, kazao je on.

Snouden je tada, kako kaže, bio iznenađen što Grinvild nije pristao na njegov zahtev da se šifruje sva komunikacija.

" Bio sam iznenađen kada sam video da ima novinara koji ne shvataju da svaka nekodirana poruka poslata preko Interneta stiže do svih obaveštajnih službi na svetu", rekao je bivši obaveštajac.

Snouden je objavio podatke o tome da SAD preko sistema "Prism" Nacionalne bezbednosne službe prate i špijuniraju korisnike interneta širom sveta. Sada se nalazi u Rusiji koja mu je odobrila privremeni azil na godinu dana, uprkos protestu Sjedinjenih Država koje traže njegovo izručenje.

"Nakon mojih otkrića, trebalo bi svima da bude jasno da komunikacija između novinara i njihovih izvora koja nije šifrovana predstavlja neoprostivu nesmotrenost"
, poručio je Snouden.

Izvor: Blic

Pogledajte još