fbpx

Doktori komunicirali s pacijentom koji je u komi 12 godina

Istraživači iz Kanade koristili su funkcionalnu magnetnu rezonantnu tomografiju (fMRI) kako bi pratili aktivnost mozga pacijenta koji nije reagovao ni na kakve stimulanse i postavili mu niz pitanja.

Dok je bio pod skenerom, pacijent je odgavarao na niz pitanja poput “da li si u bolnici?” koncentrišući se na reči “da” i “ne”.

Na taj način, pacijent je saopštio da zna kako se zove i da je svestan toga da je u bolnici u tom trenutku.

“Ova nova tehnika omogućava komunikaciju sa nekim pacijentima za koje se verovalo da su u vegetativnom stanju”
, kaže istraživač Edrijan Oven.

Zahvaljujući njoj, lekari će moći da saznaju ko je od njih svestan, a ko ne mnogo brže i pouzdanije, dok će kod onih koji su svesni ispunjavanje njihovih potreba biti mnogo lakše.

U dve odvojene posete bolnici, s pet meseci razmaka, istraživači su uspeli da komuniciraju s pacijentom i otkrili da je svestan svog okruženja, što znači da može da održi tok misli i vodi bogat mentalni život.

“Često se dešava da ljudi posle ozbiljne povrede mozga pacijenti izgube sposobnost fizičkog reagovanja. Kada gledamo ili govorimo takvom pacijentu, mi ne znamo da li on može da nas razume i da li ima bilo kakvu svest o svom stanju”
, kaže Lorina Naci, vođa istraživanja na Zapadnom londonskom univerzitetu u Ontariju.

Naci i Oven su planirali da nastave korištenje ove metode za komuniciranje sa pacijentima koji ne mogu fizički da reaguju i koji su možda dobili pogrešnu dijagnozu vegetativnog stanja.

Istraživanje je objavljeno u Journal of American Medical Association for Neurology pod nazivom “Svaka reč se računa kod pacijenata koji ne reaguju”.

Rad prati razvoj tehnologija koje pomažu komunikaciju sa ljudima u komi.

Prema rečima dr Naci, interpretacija ljudskih misli na osnovu aktivnosti mozga, bez pomoći reči ili gestova, jedna je od najprovokativnijih i najizazovnijih oblasti moderne neurologije.

Izvor: B92, Daily Mail

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.