Od septembra oko 5.000 zaposlenih u prosveti ide u penziju

Skupština je krajem juna usvojila izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po kojima "nastavniku, vaspitaču ili stručnom saradniku prestaje radni odnos na kraju školske godine u kojoj navrši 40 godina staža osiguranja ili 65 godina žvota i najmanje 15 godina staža osiguranja".

To praktično znači da će biti penzionisani svi nastavnici, vaspitači, pedagozi, psiholozi koji pomenuti uslov budu ispunili do 31. avgusta, kada se zvanicno završava ova školska godina.

Antonijević za RTS rekao da su podatak o penzionisanju više hiljada prosvetara izneli sindikati i naveo da će liste eventualnih tehnoloških viškova na početku nove školske godine biti poznate za dva dana.

Prema proceni nekih sindikata, oko 200 zaposlenih u prosveti ostaće bez posla od septembra, a još oko 30.000 ljudi već nema punu normu časova.

Komentarišući zahtev sindikata da se zbog propusta na maloj maturi u srednjim stručnim skolama formiraju odeljenja sa manje od 15 djaka, Antonijević je rekao da će taj zahtev morati da sačeka novog ministra prosvete, posle 27. avgusta.

"Sve procedure za početak školske godine su u toku", rekao je Antonijević i naveo da u školskoj 2013/14. neće biti smanjenja fonda časova, kako su to najavljivali pojedini mediji.

Takodje, Antonijević je demantovao da će biti uveden nov predmet, saobraćajno vaspitanje, što su nagoveštavali neki mediji.

Blic

Pogledajte još