Savamala – creative district: Prva turistička tura kroz Savamalu

Polazna tačka je Mikser House (Karađorđeva 46), a obilazak u pratnji licenciranog vodiča na engleskom/srpskom jeziku, traje 120 minuta. U promo periodu (do kraja septembra) cena ulaznice je 1800 dinara, a obuhvata ulazak u znamenita zdanja Savamale, kao i specijalitete – balkanski suši i čokanj rakije, i poklon-maramu sa mapom kvarta.

Koncept ture će pored istorijskih činjenica stranim turistima, ali i sugrađanima, prikazati i urbane mitove kvarta, srušiti tabue i predstaviti Savamalu kao novo uporište dizajna, kulturnih dešavanja i uzbudljivog noćnog života.

Šetnja će obuhvatiti znamenite toponime Savamale: zgradu Beogradske zadruge (Geozavod), što će mnogim Beograđanima pružiti jedinstvenu priliku da vide unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja, hotel Bristol, gde će obići sobu u kojoj je svojevremeno odseo Rokfeler, Manakovu i Špansku kuću i druga znamenita arhitektonska obeležja kvarta.

Turisti će saznati zanimljive pojedinosti o nekadašnjem uzavrelom životu Savamale: trgovini na Malom pijacu, jezeru koje se nalazilo na prostoru današnjeg Zelenog Venca, ulici Gavrila Principa i njegovoj povezanosti sa Savamalom, bari Veneciji, o faktima i angedotama života koji se odvijao na reci, čuvenom Miki Alasu i mnogim drugim ličnostima koje su obojile savamalsku istoriju.

Vodiči će se fokusirati i na aktuelnosti Savamale, kulturne kolektive i noćne klubove koji su udahnuli novu energiju i trasirali budućnost kvarta kao novog kreativnog centra Beograda.
Turistička tura „Savamala – creative district“ ima i dobrotvorni karakter. U planu je da 10% od svake kupljene ulaznice ide u fond za obnovu krova zgrade Beogradske zadruge.

Karta za program u promo periodu – do kraja septembra, košta 1800 dinara, a prodaja se vrši u Turističko-informativnom centru TOB-a, u Knez Mihailovoj 5, Mikser House-u i poslovnicama Glob Metropoliten Tours-a (Makenzijeva 26, i na Senjaku, Andre Nikolića 7). Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je kupiti ili rezervisati svoju kartu do petka u 15 časova. Za informacije i rezervacije se obratite putem e-mail-a tijana@metropoliten.com ili telefona 064 8226600.

Pogledajte još