Akcioni plan Lazara Krstića: Prvi potezi novog ministra finansija

Krstić je tokom sinoćnog razgovora razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem prihvatio da 26. avgusta na sednici Skupštine Srbije bude imenovan za člana Vlade i ministra finansija.

Prvi koraci zapravo biće sprovođenje akcionog plana koji je Krstiću Vučić već predočio. Tako će već u septembru uslediti nova prodaja državnih evroobveznica od milijardu dolara, čime bi se obezbedilo redovno izmirenje svih obaveza države do marta 2014.

"Budžet sada raspolaže sa dovoljno novca za finansiranje svih obaveza. Ali Vlada je pre mesec dana usvojila odluku da se dozvoli nova emisija evroobveznica, angažovan je savetnik za ovaj posao, ali se čeka najbolja cena na svetskom tržištu"
, objašnjava izvor „Blica“.

Međutim, Srbija danas teško može da proda državne obveznice po kamati koja je dobijena proletos. Tada smo prodali zapise na sedam godina uz kamatu od 4,8 odsto, dok je sada cena oko 7,5 odsto.

Hitan razgovor sa Svetskom bankom
Svetska banka je po objavljivanju informacije da Mlađan Dinkić više neće biti ministar finansija objavila da ova institucija povlači svoj predlog da Srbiji odobri 200 miliona dolara namenjenih budžetu.
U Vladi se, ipak, nadaju da će po objavljivanju akcionog plana Vlade Svetska banka promeniti mišljenje.
Već danas će se, kako nam je potvrđeno, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić videti sa direktorkom Svetske banke za zemlje zapadnog Balkana.

"Čekaće se najbolji momenat, ali je već sada jasno da ukoliko se obveznice izdaju na deset godina, cena može biti oko 7,5 odsto, dok za one petogodišnje moramo ponuditi kamatu od 6,1 odsto", objašnjava izvor „Blica“.
Novi ministar finansija imaće zadatak da do kraja sprovede rešavanje pitanja 179 firmi u restrukturiranju, za šta već postoji plan. Taj posao mora da se okonča do sredine 2014. godine. Osim toga, dobiće i nalog da izvrši naplatu zaostalih dugovanja za poreze od svih aktivnih firmi.

"Tokom jeseni objaviće se pozivi za privatizacione savetnike koji bi pripremili tendere za sve firme u vlasništvu države za koje je postignut konsenzus o prodaji. Tu su, pre svih, „Resavica“, ali i „Telekom“, koji definitivno ne može da izdrži tempo koji zadaje konkurencija. Hoće li se naći većinski ili manjinski partner, pitanje je procene koja će se doneti nakon izjašnjavanja svih onih koji su do sada pokazali interesovanje za stratešku saradnju sa državom u nacionalnom teleoperateru"
, tvrdi izvor „Blica“.

Predstavnici Vlade Srbije su, kako nam je potvrđeno, već započeli razgovore sa predstavnicima Svetske banke o strateškom partnerstvu u „Dunav osiguranju“, dok se još uvek očekuju potencijalni investitori u Čačanskoj banci.

" Moguće je da do kraja godine Vlada Srbije ponudi na usvajanje Skupštini Srbije još jedan rebalans budžeta", otkriva izvor „Blica“.

Pored toga, tokom jeseni intenzivno će se raditi na pripremi svega onoga što bi u narednoj godini omogućilo Srbiji istinske strukturne reforme, o kojima se ovde prethodnu deceniju samo pričalo.

"Otvoriće se razgovori o reformi penzijskog, zdravstvenog, prosvetnog sistema. Od naredne godine ćemo svakako morati da izvršimo ozbiljniju kontrolu rada javnih preduzeća, ali i da počnemo sa davno obećanim poslom smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru i državnoj upravi"
, tvrdi izvor „Blica“.

U Vladi Srbije, kako nam je rečeno, očekuju i nove predloge, ali su ipak svesni da niko nema čarobni štapić za brzo rešenje nagomilanih problema.


Blic

Pogledajte još