Francuzi skladište plutonijum u - ekpres-loncima!

"Potrebno nam je 4.000 ekspres-lonaca od nerđajućeg čelika zapremine oko 17 litara”, pisalo je u oglasu, koji bi više priličio lancu restorana koji želi da obnovi inventar posuđa nego institutu za nuklearna istraživanja.

Centar tvrdi da se ekspres-lonci poslednjih 50 godina koriste za bezbedno skladištenje nuklearnog materijala, zahvaljujući zaptivnom sisemu koji sprečava da sadržaj izađe napolje čak i ako padnu sa prilično velike visine. Osim toga, ekspres-lonci su jeftiniji od specijalnih kontejnera.

"Eskpres-lonac obezbeđuje najbolji kvalitet za uloženi novac", i
zjavio je za radio “Frans info” Bigo Fransoa, šef naučnog centra iz Valdika, koji se bavi vojnim nuklearnim istraživanjima.

Sve francuske nuklearne bojeve glave proizvode se, održavaju i uklanjaju upravo ovde. Po svemu sudeći, pomenuta praksa je široko rasprostranjena, budući da predstavnik francuske kompanije SEB tvrdi da su prodali na hiljade ekspres-lonaca nuklearnoj industriji širom zemlje. Prema njegovim rečima, lonci pod pritiskom su idealni za transport supstanci kao što je plutonijum.

"Napravljeni su tako da sprečavaju radijaciju i zadržavaju prašinu",
kaže Bigo i dodaje da su lonci za kuvanje pod pritiskom lagani i jednostavni za transport.

S ozbirom na gustinu plutonijuma od 19,84 grama po kubnom centimetru, u ekspres-lonac od 17 litara može da stane 330 kilograma ovog radioaktivnog materijala.

Izvor: blic

Pogledajte još