Gardijan morao da uništi Snoudenov materijal

U članku objavljenom sinoć na Internet sajtu "Gardijana", Rasbridžer je naveo da ga je pre mesec dana, nakon što je list objavio nekoliko priča na temelju Snoudenovih otkrića, jedan zvaničnik britanske vlade upozorio: "Zabavili ste se, ali sad nam vratite materijale", preneo je Rojters.

Nakon dodatnih razgovora sa predstavnicima vlade, Rasbridžer kaže da su redakciju "Gardijana" u Londonu posetila dva "stručnjaka za bezbednost" iz vladine Agencije za komunikacije, britanskog ekvivalenta američke Nacionalne bezbedosne agencije (NSA).

Državni agenti su u podrumu zgrade "Gardijana" zatim prisustvovali uništavanju kompjuterskih hard-diskova koji su sadržavali materijal koji je obezbedio Snouden, otkrio je Rasbridžer i dodao da se jedan od agenata zatim našalio:

"Sad možemo da opozovemo dolazak helikoptera sa ljudima u crnom."

Čini se da odluka uredništva "Gardijana" da javno objavi pretnje vlade, kao i tvrdnja lista da može da nastavi sa objavom Snoudenovih otkrića izvan Britanije, predstavljaju najnoviji korak u eskalaciji sukoba izmedju medija i vlade oko objavljivanja materijala o tajnim državnim programima nadzora.

Britanske vlasti su tako u nedelju više od devet sati na londonskom aerodromu držale Dejvida Mirandu, životnog partnera Glena Grinvalda, novinara koji je u "Gardijanu" objavio niz dokumenata koje je dobio od Edvarda Snoudena.

Miranda je pritvoren na osnovu člana sedam zakona o terorizmu, koji dozvoljava bezbednosnim agencijama da zadrže i ispituju pojedince na granicama, a Miranda je zadržan maksimalno koliko taj zakon predviđa.

Jedan neimenovani izvor iz američkih bezbednosnih službi je agenciji Rojters rekao kako je jedan od glavnih ciljeva zadržavanja Mirande na aerodromu bio da se pošalje poruka medijima koji dobijaju dokumente od Snoudena, uključujući "Gardijan", da je vlada u Londonu ozbiljna u namerama da spreči dalje curenje tih podataka.

Izvor: Blic

Pogledajte još