Vučić: Porez će plaćati svi, bez izuzetka

Porez u ovoj zemlji plaćaju svi i plaćaće svi i izuzetka neće biti. To se odnosi i na preduzeća - poručio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o poreskim dužnicima.

Vučić je rekao da je i direktora Poreske uprave Ivana Simiča ohrabrio da dosledno sprovodi politiku uspostavljanja fiskalne discipline.

"Rekao sam da ne sme da dodje više nijedan mesec, a da nam prihodi od akciza i poreza budu ispod 72 milijarde, a najjači meseci kakvi su jul i oktobar ne smeju da idu ispod 80 ili 85 milijardi. Sem promene svesti, u Srbiji je potrebna promena ponašanja, mora se razumeti da pravila postoje da bi važila za sve", rekao je prvi potpredsednik Vlade.

Simič je juče na konferenciji za novinare rekao da će eventualna blokada računa velikih poreskih dužnika, kao što su "Simpo" i "Galenika", zavisiti od odluke republičke vlade.

Prema njegovim rečima, još se radi po obrascu nulte tolerancije, što znači da će preduzeće-poreski obveznik koje nema drugačiji dogovor ili zaključak vlade, biti blokirano.

Samo "Simpo", kako je precizirao, na ime poreza duguje 5,7 milijardi dinara.
Politiku nulte tolerancije prema poreskim dužnicima podržava i Asocijacije malih, srednjih preduzeća i preduzetnika, čiji je potpredsednik Milan Knežević upozorio da će, ukoliko bude presedana u naplati poreza, to biti poruka da niko ne mora da plaća.

"To će značiti da mi svi ne moramo da plaćamo porez, jer to očigledno počiva na dobrovoljnosti ili partijskom uticaju, a ne na najsvetijoj obavezi privrednika, gradjana da ispune svoju javnu obavezu i plate porez iz kojih se finansiraju svi javni interesi i javna preduzeća",
rekao je Knežević.

Izvor: blic

Pogledajte još