Koji su razlozi za odbijanje seksa?

Nesanica

"Jednostavo rečeno, ako ne spavate dovoljno nećete biti napaljeni”, tvrdi Lori Mintz, profesorka psihologije na Univerzitetu Florida i autorka knjige "A Tired Woman's Guide to Passionate Sex". Nesanica može izazvati mnogo problema, a često pogađa žene u vreme hormonalnih promena tokom menstruacije, trudnoće ili menopauze. Ironija je u tome što vam seks može pomoći da lakše zaspite i da se opustite", dodala je profesorka.

Dugotrajni pokušaji začeća

I za muškarce i za žene činjenica o neplodnosti uglavnom je traumatično iskustvo i može da utiče na seksualnu želju mesecima, pa čak i godinama. Kad parovi pokušavaju da naprave dete, do seksa često dolazi po rasporedu, a takav seks donosi manje užitka. Nakon dugih pokušaja začeća žena može da počne da se oseća loše razmišljajući o tome kako nešto jako želi, a njeno telo je izdaje. "To negativno utiče i na seks i na seksualnu želju. Zbog suočavanja s neplodnošću žene seks počinju da povezuju s tugom, sramotom i razočaranjem", kaže Mintzova.

Preljuba

Nakon preljube teško je za mnoge da vode ljubav, a da ne pomisle: "Ovo si radio ili radila s nekim drugim", objašnjava Mintzova. Nije neuobičajeno da žena ima problema sa seksom nakon što je bila prevarena i nakon što je saznala za to. Ako je žena počinila preljubu, može se javiti osećaj krivice. Međutim, kako tvrdi Mintzova, neki parovi su rekli da im je nakon preljube seks bio bolji. Preljuba najčešće izaziva osećaj krivice, srama, a sve to utiče negativno na libido.

(old_image)

Majčinstvo

Više je razloga zašto novopečenim majkama nije do seksa. Iscrpljenost, hormonalne promene, telo novog oblika, a osim toga neke žene tokom dojenja doživljavaju vaginalnu suvoću. Najnovije istraživanje je pokazalo da nisu samo mame nakon porođaja suočene s tim, nego i tate doživljavaju seksualne uspone i padove.

Problemi sa štitnom žlezdom

Kad god je poseti žena koja ima problem s naglim padom seksualne želje, profesorka Mintz savetuje da proveri štitnu žlezdu. Štitna žlezda luči neke ključne hormone i njen rad može da utiče na seksualni život i to tako da osoba postane previše aktivna ili premalo aktivna.

Lekovi

"Često žene smetnu s uma da određeni lekovi mogu da utiču na libido. Antidepresivi i pilule za kontracepciju samo su neki od njih", kaže Mintzova. Ako uzimate lekove i gubite želju za seksom, konsultujte se sa svojim lekarom.

Manjak samopouzdanja

"Oko 20 odsto mojih pacijenkinja ima negativnu sliku o svom telu i to utiče loše na njihov seksualni život", kaže Ejmi Levin, seksualna terapeutkinja. Mnoge žene odbijaju seks kako bi sakrile neke delove svog tela zbog kojih se osećaju nesigurno.

(old_image)

Velike hormonske promene

Žene uopšteno doživljavaju velike uspone i padove zbog hormonalnih promena tokom čitavog života. Kod mnogih žena menopauza uzrokuje gubitak seksualne želje jer telo proizvodi manje estrogena, iako neke žene tvrde da s menopauzom dobiju veću želju za seksom. Kao što je već spomenuto i novopečene mame zbog hormonalnih promene imaju niži libido.

Stagnacija

Stagnacija može značiti mnogo stvari kad je seks u pitanju. Fizička stagnacija ili nedostatak kretanja može da ima loš uticaj na libido. Važno je održavati kondiciju, vežbati, kretati se... Zatim, tu je i dosada i monotonija, što je takođe jedan oblik stagnacije. Zbog monotonije muškarci i žene lako gube interes za seksom.

Loše partnerove tehnike

"Ako redovno nakon seksa niste zadovoljni nećete biti motivisani ni sledeću put kada dođe do intimnog momenta", kaže Mintzova. Razna su istraživanja pokazala da je čak 70 odsto žena barem jednom glumilo orgazam, a to nije dobro, jer partner tada misli da vam je pružio užitak, a nije. "Najvažnije je u seksu znati šta volite i da ste u stanju to i da kažete partneru", savetuje Mintzova.

Izvor: b92

Pogledajte još