Cinema City: Retrospektiva filmova Želimira Želnika

Od samog početka profesionalnog rada na filmu, Žilnik je okrenut savremenim temama, koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. Njegov debitantski igrani film «Rani radovi» (1969) nagrađen je Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu, a nakon problema sa cenzurom u Jugoslaviji, Žilnik sredinu sedamdesetih godina provodi u Nemačkoj, radeći za nezavisnu filmsku industriju.

Po povratku u zemlju osamdesetih godina režira seriju dobro primljenih televizijskih doku-drama koje u fokusu imaju nagoveštaj nadolazećih nacionalističkih tenzija te raspad Jugoslavije. Tokom devedesetih, u nezavisnim filmskim i medijskim produkcijama realizuje niz igranih i dokumentarnih filmova na temu kataklizme na Balkanu.

Slom sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama Centralne i Istočne Evrope, problemi izbeglištva i migracija u novonastalim okolnostima «proširene Evrope», okvir su tekućeg tematskog ciklusa započetog 2000. godine filmom «Tvrđava Evropa», a najnoviji film iz ovog ciklusa – «Pirika na filmu» - premijerno je prikazan u aprilu ove godine na 60. Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma – na kojem je Žilniku dodeljena nagrada za životno delo.

Uz kontinuirani rad na filmskoj produkciji, Žilnik se od 1997. godine bavi i pedagoškim radom - mentor je i izvršni producent niza međunarodnih filmskih radionica a od 2006. godine angažovan je kao gostujući predavač na nekoliko inostranih filmskih škola. U sklopu ovogodišnjeg akademskog programa festivala, Žilnik će za mlade filmske autore polaznike CINEMA CITY Campusa održati trodnevnu radionicu «Cinema Youth Plus» o okolnostima i praksi višedecenijskog rada na niskobudžetnom filmu.

U okviru programske celine Respect to... Želimir Žilnik biće prikazano ukupno 18 filmova, kao izbor iz svih pomenutih faza rada: ''Bolest i ozdravljenje Bude Brakusa'', ''Bruklin – Gusinje'', '' Crni film'', ''Kenedi se vraća kući'', ''Kenedi se ženi'', ''Kud plovi ovaj brod'', ''Lipanjska gibanja'', ''Marble Ass'', ''Nezaposleni ljudi'', ''Pioniri maleni mi smo vojska prava, svakog dana ničemo ko zelena trava'', ''Rani radovi'', ''Stara mašina'', ''Stara škola kapitalizma'', ''Tito po drugi put među Srbima'', ''Tvrđava Evropa'', ''Ustanak u Jasku'', ''Vruće plate'' i ''Žurnal o omladini na selu, zimi''.

Kompletan program festivala, uključujući precizirane lokacije i raspored projekcija moguće je pronaći putem sledećeg linka http://cinemacity.org/satnica.php

Pogledajte još