fbpx

Dačić: Nema izbora s grbom Kosova

Dačić je poručio da Srbi na njima neće učestvovati ako ne budu statusno neutralni.

Tražiću garancije i Prištine i EU da logo Kosova ne bude na glasačkim listićima. Ili će izbori biti statusno neutralni, ili mi na njima ne učestvujemo", istakao je premijer.

Dačić je za sutrašnje "Novosti" rekao i da će to jasno da predoči kosovskom premijeru Hašimu Tačiju i šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton na zajedničkom sastanku u Briselu u utorak, objavljeno je na sajtu tog lista.

Dačić je potvrdio da ako na glasačkim listićima bude grb takozvane države Kosovo, Vlada Srbije će najverovatnije pozvati Srbe da ne izađu na lokalne izbore.

On je dodao i da je definisan način na koji se Kosovo predstavlja.

Ne mogu da prođu ti šibicarski trikovi. Zna se šta je propisano Briselskim sporazumom. Sa Srbijom ne može tako da se igra".

Premijer je ranije danas rekao da insistiranje da na glasackom listiću za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji bude logo Kosova može dovesti u pitanje učešće Srba na tim izborima, ukazujući i da je briselskim sporazumom definisan način način na koji se Kosovo predstavlja.

Dačić je u razgovoru sa ambasadorima Kvinte u Beogradu - SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije - upozorio da insistiranja Prištine da na glasačkom listiću na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji bude logo takozvanog nezavisnog Kosova narušava statusnu neutralnost briselskog sporazuma.

Srbija na to neće pristati, jer pokušaji takvih podmetanja dovode u pitanje učešće Srba na tim izborima", rekao je premijer Dačić.

On je upozorio da su takve namera prištinskih vlasti usmerene protiv briselskog sporazuma i izrazio očekivanja da će Evropska unija preduzeti ozbiljne mere kako bi se očuvala statusna neutralnost dogovora iz Brisela, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.