Studentima u narednoj školskoj godini ispitni rok manje i granica za upis 50 bodova

Strože mere studiranja koje predviđa Zakon o visokom obrazovanju više nije moguće odlagati, poručuju sa fakulteta. Smanjenje broja ispitnih rokova sa šest na pet u 2013/14. godini i sa pet na četiri u 2014/15. godini - neminovno je.

Pregovori su, smatraju dekani, mogući samo kad je reč o bodovima potrebnim za upis na budžet, pa se uprkos 50 bodova, koje predviđa Zakon, može desiti da i za 2013/14. ostane 48 bodova kao uslov za školovanje o trošku države.

"Prelaz na 50 bodova nije veliki i ne verujem da bi izazvao veće nezadovoljstvo među studentima. Međutim, povećanje granice za budžet na svih 60 bodova koje se predviđa za 2014/15. godinu je preveliko opterećenje za studente i ne bi trebalo da bude realizovano te godine" kaže za “Blic” prof. dr Branislav Boričić", dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On napominje da je smanjenje ispitnih rokova na Ekonomskom fakultetu već usklađeno sa Zakonom i da će od 2013/14. godine studentima biti ukinut februarski rok za ispite iz letnjeg semestra, a julski za ispite iz zimskog.

Na ETF-u planiraju da ukinu julski rok, ali i da istovremeno prošire trajanje junskog.

"Čak ni smanjenje sa pet na četiri ispitna roka koje bi trebalo da usledi od 2014/15. neće biti opterećenje za studente jer će time dobiti lepše raspoređene termine za polaganje", smatra prof. dr Lazar Saranovac, prodekan za nastavu ETF-a.

Većina fakulteta planira da smanjenje rokova izvede postepeno, tako da studenti ne osete naglo ovu promenu.

"Ne mogu se odjednom uvoditi radikalne promene. Zato ćemo mi ukinuti aprilski rok, ali ćemo verovatno ostaviti studentima mogućnost da i u tom mesecu polažu ispite tokom, na primer, jednog vikenda"
, priča prof. dr Ilija Kovačević, pomoćnik dekana FTN-a u Novom Sadu.

Studenti, međutim, već pišu peticije protiv strožih uslova studiranja.

"Podržaćemo studente i početi pregovore sa Ministarstvom prosvete čim bude postavljen novi ministar. Uslovi studiranja se pooštravaju, a i dalje nisu rešeni ključni problemi poput obimnog gradiva i mogućnosti polaganja ispita preko kolokvijuma"
, poručuje Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

Druga šansa za upis na fakultete

Drugi upisni rok na fakultetima državnih univerziteta počinje 2. septembra i trajaće do 20. septembra. U Beogradu je ostalo 540 mesta, u Novom Sadu 1.411 mesta, u Kragujevcu 367 mesta, Nišu 991, a na niverzitetu u Novom Pazaru ostalo je 213 mesta.

Izvor: Blic

Pogledajte još