Niš: Niče fabrika za 1.500 radnika

U novoj fabrici površine oko 25.000 kvadratnih metara proizvodiće se kablovi za vozila Land Rover i Jaguar, a za svako novo radno mesto Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA pripremila je podsticaj od 7.000 evra.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je na otvaranju radova na izgradnji fabrike, da će u novim pogonima proizvodnja početi od proleća sledeće godine i da prvih 400 radnika sada kreće na obuku.

"Do kraja sledeće godine svih 1.500 radnika dobiće posao", rekao je Dinkić i dodao da će izgradnjom druge fabrike Leoni u Srbiji vrednost izvoza te kompanije biti veća, a automobilska industrija dodatno pojačana još jednom novom fabrikom.

Kompanija Leoni je na 15. mestu po vrednosti izvoza u Srbiji, a u prvih sedam meseci iz fabrike u Prokuplju izvezli u kablova za automobile u vrednosti 50 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

U fabrici u Prokuplju, kompanija Leoni zapošljava 1.750 radnika. Fabrika u Doljevcu imaće oko 25.000 kvadrata na 8,7 hektara, a to zemljište obezbedila je opština Doljevac u blizini sela Malošište bez naknade.

Svečanosti povodom početka izgradnje fabrike Leoni prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stevanović i direktor kompanije Leoni Viring Sistems Sautist (Wiring Systems Southeast) Jerg Paehnac (Joerg Paećnatz).

Ministar Dinkić uručio je danas predstavnicima kompanije Leoni Ugovor o podsticanju investicija.

Izvor: b92

Pogledajte još