Borovčanin: Reforma sistema sporta

Celokupan sportski sistem mora da bude modernizovan i uređen, što podrazumeva i stabilno, jasno i čisto finansiranje u toj oblasti, smatra on.

Profesionalni klubovi moraju da budu kvalitetno organizovani, kao u razvijenim zemljama sveta, da bi uz stabilan sistem finansiranja sportisti bili uspešni i dobro plaćeni, rekao je Borovčanin tokom posete dečjem košarkaškom kampu na Fruškoj gori.

“S druge strane”, dodao je on, “ta modernizacija znači i da besplatno bavljenje sportom u Srbiji bude dostupno svakom detetu, kroz školske i rekreativne sportske aktivnosti”.

“Moramo da se fokusiramo na to da pratimo svetske trendove. Možemo slobodno da kopiramo sportske sisteme razvijenih zemalja, poput SAD, Velike Britanije i drugih, prilagođavajući ih našim uslovima”,
izjavio je Borovčanin, naglasivši da je važan taj naš korak ka Evropi “zbog toga što nam donosi uredjen sistem i u sportu”.

“Uređen sistem podrazumeva, između ostalog, kvalitet i stabilno finansiranje, ali isto tako i jasno i čisto finansiranje, u kojem ne postoje samo prihodi nego i kontrolisanje rashoda”,
objasnio je državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

Borovčanin ističe da se danas u srpskom sportu vrti veliki novac, kojeg imaju mnogi menadžeri, funkcioneri i drugi, a da su istovremneno mnogobrojni klubovi u velikim dugovima.

"Mislim da novca u sportu ima dovoljno, samo ga treba pravilno rasporediti", zaključio je Borovčanin, objašnjavajući suštinu sistema stabilnog finansiranja sporta.

B92

Pogledajte još