Izvinio se vojnik koji je krvnički masakrirao decu: Bilo je kukavički

Bejls (40) odgovarao je na pitanja vojnog sudskog veća u vezi sa najtežim ratnim zločinom koji je počinio pripadnik američkih oružanih snaga u Avganistanu.

On je, kako prenose američki mediji, zadržavao sve vreme suze govoreći o zločinu u kome je ubio i devetoro dece.

"Ono što sam uradio je bilo kukavički. Izvinjavam se, istinski se izvinjavam zbog onog što sam uradio tim ljudima", rekao je Bejls.

Američki vodnik, koji je i otac dvoje dece, rekao je da bi učinio sve kad bi mogao da poništi ono što se dogodilo 11. marta 2012. u Kandaharu i vrati u život nastradale njihovim porodicama.

On, međutim, nije govorio o pojedinostima vezanim za zločin, kao i šta je tačno uradio tokom tog masakra i zašto je učestvovao.

U optužnici, međutim, stoji da je Bejls nešto posle ponoći napustio svoju bazu i ušao u dva obližnja sela, ubijajući meštane, pokazujući nezamislivu brutalnost prema muškarcima, ženi i deci kojima je prerezao vratove iako su ga molili da ih poštedi.

Bejls, koji je ove sedmice na suđenju video i preživele monstruoznog zločina, suočava se sa kaznom doživotne robije, navodi AFP.

Preživeli su svedočili o svojim fizičkim i emotivnim bolovima, a tokom suđenja se moglo čuti da je Bejls pio alkohol i gledao filmove sa drugim američkim vojnicima u njihovoj bazi uoči upada na selo.

Odbrana i tužilaštvo izneće u toku dana završne reči nakon čega će šestočlano sudsko veće odlučiti da li Bejlsu može biti omogućeno puštanje na uslovnu slobodu posle 20 godina zatvora.

Odbrana tvrdi da je ispijanje alkohola i upotreba narkotika uticala na Bejlsovo pomanjkanje svesti uoči napada, kao i da on pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i od povreda glave.

Masakr avganistanskih civila izazvao je nasilne proteste zbog kojih su SAD privremeno obustavile izvođenje borbenih operacija, a istražiteljima američke vojske trebalo je tri sedmice da dođu na mesto zločina.

Izvor: blic

Pogledajte još